Melyik a drágább: a Balaton vagy az Adria?

Nyakunkon a nyaralás előszezonja, amit a jó idő mellett abból is meg lehet állapítani, hogy fellángolt a szokásos vita, vajon a Balatonon, vagy az Adrián lehet olcsóbban megúszni a nyaralást.

Az idén a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszéke kiszámolta, hol tudunk olcsóbban nyaralni. Elemzésük során 7 éjszakás nyaralással számolta az Adria partján, illetve a Balatonnál egy pár és egy négytagú család esetében.

A szálláshelyeket egy júniusi, egy júliusi és egy augusztusi időpontban, a booking.com és a szállás.hu platformját használva. A helyszínek tekintetében a legnépszerűbb balatoni városokat vetették össze a minimum 40 ezer magyar vendégéjszakát realizáló tengerparti úti célokkal. Számoltak a közlekedéssel, a szállással (szálloda, apartman, kemping), az étkezéssel, sőt a látnivalókkal is.

Önmagában az még nem meglepő, hogy a Balaton nyert, az már inkább, hogy a szakértők egészen jelentős árkülönbségekre bukkantak. Egy pár esetében egy szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500–970 ezer forint, amíg ugyanezen kategóriák a Balaton esetében 470–685 ezer között mozognak.

Ezzel szemben egy négytagú család esetén (két felnőtt, két gyerek) nincs ekkora különbség, Horvátországban az említett kategóriákban 600 ezer–1,8 millió forintig terjed, amíg a Balatonon 630 ezer és 1,18 millió között mozog.

A kategóriákat külön-külön megvizsgálva egyedül a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában (kemping önellátással) jön ki olcsóbban a horvát nyaralás, itt 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy. A turizmuskutatók arra jutottak, hogy az önellátó apartman 30 ezer forinttal drágább az Adrián, a félpanziós szállodánál pedig már igen jelentős, 235 ezer forintos a különbség a Balaton javára.

A Pannon Egyetem kutatói mellett a novekedes.hu is utánajárt, mennyi az annyi. Az ő kalkulációjuk megtalálható ide kattintva.

fotók: nationalgeographic.com, xpatloop.com, guest-house-adria.com, yachtscroatia.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!