Töretlen népszerűség: idén még többen nyaralunk Horvátországban, mint tavaly

Az előfoglalások alapján több magyar vakációzik majd Horvátországban, mint tavaly, a növekedés 18 százalékos.

A legtöbben továbbra is júliusban és augusztusban utaznak, de az elő- és utószezon iránt is nő az érdeklődés, májusra idén 32 százalékkal emelkedett a foglalások száma. A tavaly ugyaneddig megtett előfoglalásokhoz képest 18 százalékos növekedés látszik a Horvátországba szóló foglalások darabszámát illetően. A megtett foglalások alapján a bruttó közvetített szobaárbevételből és a vendégéjszakák számából meghatározva az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ami 11 százalékos átlagos árnövekedést jelent tavalyhoz képest.

Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, hotelben 34 290 forint. A kereslet mozgatja az árakat is: júliusban a legdrágább (14 120 forint) egy éjszaka átlagára egy főre, de nem sokkal olcsóbb az augusztus sem (13 800 forint). Ezzel szemben májusban, júniusban és szeptemberben 11 300–12 650 forint közötti az átlagár.

A májusi foglalások 32, a szeptemberiek 19, a júniusi foglalások 12 százalékkal nőttek a tavaly ugyanezen időszakban az eddig érkezett foglalásokhoz képest. A foglalási adatok alapján a Kvarner-öböl, Dalmácia Zadar és Split régiója a legkedveltebb. Az eddig beérkezett foglalások alapján a legkeresettebb települések a magyarok körében Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar.

Az összes foglalást tekintve csak minden tizedik foglaláshoz kértek félpanziót, reggelit 5 százalék választott, all inclusive ellátást pedig csupán egy százalék igényelt. Legtöbben (27 százalék) 7 éjszakára foglaltak, 20-20 százalék azoknak az aránya, akik 5-6 éjre, 13 százalék körüli pedig azoké, akik 4 éjszakára maradnak. Horvátország mind a párok, mind a családok számára vonzó úti cél idén is: csaknem minden harmadik foglalás 4 főre szól, minden ötödik pedig két főre.

Az eddig már megtett Horvátországba szóló nyári foglalások 32 százalékát februárban, 31 százalékát januárban, 17 százalékát márciusban, 9 százalékát áprilisban tették meg, a maradék 11 százalékát pedig tavaly – írta a turizmusonline.hu.

fotók: travelandleisure.com, insightvacations.com, booking.com, hvaraway.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!