Komoly bírságra számíthatnak az illegális strandolók

2024. július 13.
Címkék :

A tiltott helyen fürdőzés nemcsak balesetveszélyes, de kifejezetten tilos is, komoly büntetés jár érte annak, akit elkapnak.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, szörnyű tragédia történt Tokajnál: eltűnt három ember a Tiszában. Később a holttestüket is megtalálták. Az áldozatok – egy 50 éves férfi, egy 17 éves fiú és egy 16 éves lány – fürdőzés közben tűntek el a folyóban. A holmijukat, valamint egyikük kutyáját járókelők találták meg, ők értesítették a rendőrséget. A hatóság nagy erőkkel kereste az eltűnteket. Hogy pontosan miért mentek a vízbe, nem tudni, de az biztos, hogy tiltott helyen tették.

A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a FÜRÖDNI TILOS! tábla jelzi. Ezek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek.

Tilos fürödni az alábbi helyszíneken:
hajóútban, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes,
hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében,
nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek szintén 100 méteres körzetében,
hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében,
kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén,
kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén,
egészségre ártalmas vizekben,
határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket,
ott, ahol azt tiltó tábla jelzi!

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz közeli kikapcsolódás reményében. Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjük a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.

Aki tiltott helyen megy természetes vízbe szabálysértést követ el, és a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot.
A helyszíni bírság 6500-tól 65 ezer forintig terjedhet. Abban az esetben, ha helyszíni bírság kiszabására nincs lehetőség, szabálysértési eljárás indítható az elkövetővel szemben. Ez esetben a bírság összege 6500 forint és 200 ezer forint közé tehető. Fiatalkorúak esetén a helyszíni bírság összege – amennyiben törvényes képviselője is jelen van – 6500-tól 32 500 forintig terjedhet, szabálysértési eljárásban ezen összegek 6500-ról 65 000 forintra is emelkedhetnek – írta a penzcentrum.hu.

fotók: infostart.hu, budapestkornyeke.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!