Nagy sikert aratott a Csoki Kupa

2018. június 11.
Címkék :

A Csoki kupa az egyik legjelentősebb balatoni nemzetközi ifiverseny, az idén a hazaiakon kívül horvát, lengyel, osztrák, szlovák és török vitorlázók is érkeztek Balatonföldvárra. Összesen másfél száz hajó küzdött idén a helyezésekért.

A pénteki, első napon 12 csomós északkeleti szél és napsütés kényeztette a mintegy 150 induló hajót, két pályán folytak a küzdelmek, a 420-as hajóosztálynak és a két csoportban versenyző optimisteseknek három-három, a 14 hajóból álló 29er csapatnak négy futamot sikerült megrendezni.

A 125 hajós Optimist mezőnyből kiemelkedtek a rendező Spartacus Vitorlás Egylet fiataljai, az első nap végén Tóth Attila állt az élen két nyert futammal az ugyancsak sparis Vladiszavlyev Alex és Héder Benedek Barna előtt. 420 hajóosztályban a Tihanyi Hajós Egylet fiataljai domináltak, a Vida–Fehérvári páros és a Mohácsi–Juhász kettős vívott nagy csatát a napi elsőségért. 29er osztályban is sparisok domborítottak: a Jeney Máté–De Jonghe Arthur páros az első napi négy első helyével alaposan bemutatkozott a mezőnynek. A második helyen klubtársaik, a Kocsis Bálint–Pavlik András kettős várta a másnapi folytatást.


Szombat reggel szürke ég, gyenge déli szél fogadta a versenyzőket, de a viharjelzés és a meteorológiai térképek arról árulkodtak, hogy dél felől egy zivatarzóna közeledhet a tóhoz. A zivatar végül feloszlott, a friss 15 csomós északkeletiben már el lehetett indítani a futamokat. Kora délután lassan kiderült az ég, ám a szél is forgolódóvá vált, 6 csomósra gyengült, majd leállt. A 29er és a 420 osztálynak kifért két futam (utóbbinak egy rövidített), az optimistesek viszont csak egy versenyt futottak a tihanyi hegy alatt.

A szombati nap után Optimistben továbbra is Tóth Attila állt az élen Vladiszavlyev Alex előtt, a harmadik helyre viszont feljött az osztrák Yannik Höger. Héder Benedek Barna összetett negyedik helye a serdülő elsőséget jelentette továbbra is. Jeney Máté és De Jonghe Arthur tovább növelte előnyét a 29er mezőnyben, egy második és egy újabb első helyük alaposan bebiztosította vezető pozíciójukat. A második helyen álló Kocsis–Pavlik páros egy futamgyőzelemmel és egy ötödik hellyel zárt ma. A harmadik helyen a BYC-s Bartis Hajnalka és Kassai Márkó állt. 420-as hajóosztályban három THE-s hajó vívott ádáz küzdelmet: továbbra is a Vida–Fehérvári kettős áll az élen, ám utánuk csak egy-egy ponttal vannak lemaradva klubbeli ellenfeleik.

Vasárnap nem sikerült újabb futamokat rendezni,reggel szürke, felhős ég és alig fújó, forgolódó délnyugati-nyugati fogadta a kihajózó mezőnyöket. Hosszú várakozás után mindkét pályán indítottak futamot, ám az első rajt mindenhol sikertelen volt – írta a spartacus.hu.

Az optimistes végeredmény ide kattintva, a 420-as itt, míg a 29er végeredmény itt megtekinthető.

(Fotó: Gémesi Jóka, Sailing Drone TEam, Visy László)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!