Műveltek voltak a kalózok?

2018. január 10.
Címkék :

Bár a 18. századi kalózok nem éppen kifinomultságukról voltak híresek, egy új kutatás szerint szerettek olvasni. Régészek egy csoportja az Anna királynő bosszújához tartozó leleteket vizsgálva különös maradványokra bukkant. A hajót 1717-ben foglalta el Edward Teach, más néven Feketeszakáll. Az új leletek alapján a hajó legénysége szeretett utazásokról és tengeri kalandokról olvasni.


A kutatók 16 apró papírtöredéket elemeztek. Bár a darabkák rendkívül kicsik és nehezen olvashatók, az Észak-Karolinai Természeti és Kulturális Források Osztályának munkatársai egy hosszú vizsgálat után megállapították, hogy mely könyvből származnak a töredékek.


Az elemzés alapján a darabkák Edward Cooke kapitány 1712-es könyvéhez tartoznak. A kötet egy 1708–1711 közti tengeri expedíciót mutat be. A könyvben számtalan érdekes történetről olvasni, többek közt arról is, hogy miként bukkantak egy évekkel korábban eltűnt hajótöröttre Woodes Rogers matrózai.


A szakértők bíznak benne, hogy a felfedezésnek köszönhetően jobban megérthetik a kalózok kultúráját. Az új eredmények azt mutatják, hogy az 1700-as évek tengeri rablói viszonylag műveltek voltak, és szerettek olvasni. Meglehetősen ritkán találni ilyen állapotban konzerválódott papírdarabokat a tengerben. A töredékeket az Anna királynő bosszúján folytatott 2016-os állapotvédelmi munkálat során azonosították. A hajó roncsát 1996-ban találták meg Észak-Karolina partjainál.


Az Anna királynő bosszúja 1710-ben épült, és 1717-ben foglalták el a Karib-tengeren Feketeszakáll kalózai. A hírhedt kapitányról számtalan legenda született, ennek ellenére meglehetősen kevés tényt ismerünk róla – írta a 24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!