Verseny 11 sziget körül: RORC Caribbean 600 2024

A RORC Caribbean 600 mezőnye idén tizenötödik alkalommal rajtolt el, 2024. február 19-én. 64 hajó fedélzetén 561 vitorlázó vállalta a kihívást.

A 11 karibi sziget körüli, 600 mérföldes versenyen kezdetben 17 csomós passzátszél fújt, ami bő két napig tartott ki, aztán jöttek a bizonytalanabb időjárási körülmények, ahol szélcsendtől 30 csomós befújásokig minden előfordult. Ettől bonyolult helyzetek alakultak ki, ugyanakkor komoly taktikai csatákra adott lehetőséget. A 2024-es RORC Caribbean 600 IRC-verseny összesített győztese a Farr 100 Leopard 3 (MON) lett, második a Rán (SWE), míg a dobogó harmadik fokára a Wizard (USA) legénysége állhatott fel. A díjátadót az Antigua Yacht Club gyepén tartották, a díszvendégek között volt Antigua és Barbuda főkormányzója, Sir Rodney Williams, valamint Charles „Max” Fernandez turisztikai és polgári repülési miniszter, a műsort Jeremy Wilton, a RORC vezérigazgatója vezette.

A Leopard 3 egyike volt a RORC Caribbean 600 alapító résztvevőinek, 2009-ben beállította az alap egytestű referenciaidőt, 2013-ban első egytestűként ért célba. Ám kilenc eddigi próbálkozása során most először nyerte meg a versenyt korrigált idő szerint.

YouTube video

„Csodálatos élmény és különleges érzés” – nyilatkozta Joost Schuijff, a Leopard 3 tulajdonosa. „Amikor ránézek a trófeára, sok híres hajó nevét látom, örülök neki, hogy a miénk is odakerül melléjük. Ez a történet az emberekről szól, és nem csak azokról, akik a versenyen itt voltak velünk, hanem a háttérszemélyzetről és azokról is, akik a felújítást végezték – a csapat elképesztően fontos, a megfelelő emberek nélkül nem lehet kihozni a maximális teljesítményt a Leopardból.”

IRC Super Zero

A kategóriában a Leopard 3 több mint hat órával győzött az Aragon (NED) és a Spirit of Malouen X előtt.

Többtestű

Az Argo (USA) 1 nap, 8 óra, 8 perc, 40 másodperces idővel nyert, második lett (mindössze 19 perccel lemaradva) a Zoulou (FRA), a harmadik helyen beérő Limosa – The Famous Project (FRA) hátránya már jelentősebb volt (majdnem 4 óra). Jason Carroll (Argo): „Az idei verseny is olyan volt, mint bármelyik másik: a harc az utolsó pillanatig tart. Ezúttal nem cseréltünk sokszor pozíciót, de Zoulou végig a nyakunkban lihegett, folyamatosan védenünk kellett a pozíciónkat.”

YouTube video

IRC Zero

Niklas Zennström Rán-ja (SWE) nyerte az osztályban zajló kiélezett csatát, Peter és David Askew Wizard-ja (USA) az időkorrekció után mindössze 3 perc és 10 másodperc hátránnyal lett második. A harmadik helyre Frederic Puzin Daguet 3-a (FRA) kapaszkodott fel, szintén nem túl óriási, 7 perces hátránnyal.

YouTube video

Class40

A drámai fordulat szó szerint az utolsó pillanatban következett be: a Nestenn-Entrepreneurs pour la Planète (FRA) hátulról, lendületből érkezve megelőzte az előtte haladókat, és elsőként haladt át a célvonalon, ám a három nap-három éjszakán át tartó küzdelemben nem győzött, mert a verseny során, még Montserratnál belépett egy tiltott zónába. Büntetése nyomán a másodikként befutó Sogestran Seafrigo LHOR One (FRA) lett az első, második helyen végzett a Sign for Com (GER) végzett, harmadik lett a Tequila.

IRC One

Richard Fromentin JPK 1180 Cocody-ja (FRA) több mint négy órával nyerte az IRC One-t Andrew és Sam Hall Lombard 46-os Pata Negra-ja (GBR) előtt. A 2023-as osztály bajnoka, Dan Litchfield Nielsen 59 Houndja (USA) alig több mint egy órával maradt le a Pata Negra mögött az IRC időkorrekció után.

IRC Two

Peter McWhinnie JPK 1080 In Theory-ja (USA) 2020 és 2023 után ismét nyerni tudott, mögötte a brit Tigris (Gavin Howe, Sun Fast 3600) lett a második, az olasz Enrico Calvi (Dufour 34, Duffy) pedig a harmadik.

IRC Négykezes

A Jeremi Jablonski – Marek Mirota páros diadalmaskodott (Hanse 430, Avanti, USA), második helyen Nathalie Criou és Berenice Charrez végeztek (Figaro 2, Envolee, USA): „A verseny nagy részében hallótávolságon belül volt az Envolee-vel” – nyilatkozta Jeremi Jablonski. „Az idei lassú versenynek bizonyult, mégis nagyszerűen éreztük magunkat. Bár az Avanti és az Envolee nagyon különböző hajók, az IRC besorolásunk hasonló, mindkettőnknek megvannak az erősségei és gyengeségei a különböző körülmények között.”

Az utolsó érvényes befutó Charles McDonald Samoa 46-os Argonautja lett, dél-afrikai, amerikai és Guernsey-i legénységgel. Közel 6 napjukba telt, hogy teljesítsék a pályát, lemaradtak a díjkiosztóról is, de ez kevésbé foglalkoztatta őket, fontosabb volt számukra, hogy befejezzék, amit elkezdtek.

A 2024-es RORC Caribbean 600 végeredménye.

fotók és forrás: caribbean600.rorc.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!