Kecskesajtos fagylalt lett a Balaton Fagyija 2025-ben

Május elején rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. Az eseményen a Balaton legjobb fagylaltkészítői mérték össze tudásukat és kreativitásukat, hogy elnyerjék a rangos címet.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. „A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – A neves cukrászokból és gasztronómiai szakértőkből álló zsűri minden évben szigorú szempontok alapján értékeli a nevezett fagylaltokat. Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszanak a végső döntésben, és persze azt is figyelembe veszik, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján.”

A 2025-ös Balaton Fagyija verseny győztese:
Füge Fagyiudvar és Kávézó, Veszprém – MEKKóstollak kecskesajtos fagyija

Különdíjasok:
Margaréta Fagyizó, Balatonszemes – Nemnormálna
Pingvin Fagyizó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő – Vad Szerenád
Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred – Füred Kincse

„A fagylaltunkhoz a kecskesajtot egy szentantalfai termelőtől, Dobosi Pétertől vettük, ezt egy kis borssal bolondítottuk meg és rozmaringos sült körte variegátót kapott, illetve sós mandulát. Szeretünk elmenni az izgalmasabb kreációk felé, ezek szerint most sikerült vele nyernünk” – mondta Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó fagylaltmestere, aki testvérével, Tremmer Rolanddal és bátyja menyasszonyával, Hakkel Zsófival készítette a nyertes ízt.

„Az elmúlt 12 évben egyértelművé vált, hogy a Balaton Fagyija választás a környékbeli vállalkozások és a helyi gazdaság számára is komoly előrelépést jelent. Ráadásul a fagylalt olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a több évszakos Balaton kampányához és programjaihoz. A résztvevők pedig csak nyerhetnek azzal, ha neveznek – hangsúlyozta Fekete Tamás, aki a zsűrizésben is részt vett. – A verseny emellett azért is fontos, mert bár a cukrász szakemberek jól ismerik egymást, az esemény kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt számukra. A megmérettetés fontos a helyi gazdaságnak is, mert az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.”

A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája, illetve fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot, amelynek köszönhetően a régió klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltjai még nagyobb népszerűségre tehetnek szert.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke is részt vett a zsűri munkájában. Elmondása szerint „2025-ben is nagyon erős volt a mezőny, ha lett volna rá lehetőségünk, idén több különdíjat is odaítéltünk volna. A mezőnyből kiemelkedők mindannyian természetes és minőségi alapanyagokból készítették el versenymunkájukat, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták. Jó volt látni ezt a lokálpatriotizmust, örömmel kóstoltuk meg a fagylaltokat. A versenyben indulók olyan magas színvonalú szakmai munkát végeztek, hogy jelentős részük megállná a helyét bárhol a világon. A legjobb versenyzők kreációja kóstolásakor tiszta ízekkel találkoztunk, érthető, de egyben izgalmas kompozíciókat kaptunk.”

(turizmus.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!