10 milliárd forint elég a Velencei-tó víztározóinak rendbe tételére

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Pátkai- és Zámolyi-víztározó kotrását és rekonstrukcióját sürgeti, előzetes becsléseik szerint ennek költsége nem haladná meg a 10 milliárd forintot.

Az elöregedett tározók normál időszakban sem tudják már a Velencei-tavat szolgálni: három zsilipkamrából egy épphogy működik, illetve a Pátkai tározóban sosem kotorták a medret az elmúlt 50 évben. A szakértők már régóta figyelmeztettek, hogy baj lesz abból, ha a gyakorlatban a tározó elsődleges funkciójává a horgászat válik. Sem 2020-ban, sem 2021 tavaszán nem nyitották meg a zsilipeket. A 40 milliárdos előterjesztés a Velence-tavi települések ivóvízellátásának részleges fejlesztését irányozza elő, valamint az Ercsi-Velence ivóvízvezeték egyes szakaszainak felújítását is. A Csóri-karsztaknából történő utánpótlás egy nagyobb beruházás lenne, és egyúttal Székesfehérvár egyik fontos vízutánpótlási útvonala is megújulna.  

Júniusban tömeges halpusztulás történt a Velencei-tóban, több tonna hal hullott el, a tudományos magyarázat szerint ennek oka az oxigénhiány volt. Abban, hogy ez a helyzet kialakult, több minden játszott szerepet, így a hirtelen megemelkedett hőmérséklet, a csapadékhiány és a tó szokatlanul alacsony vízszintje. Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos augusztusban nyilatkozott arról, hogy a tó megmentése 40 milliárd forintból lenne megoldható, amihez már a tervek is megvannak.

Láng István, az OVF főigazgatója

A Vízügy által kiadott vitaanyagok már évekkel ezelőtt (például 2014-ben) megállapították, hogy a tározók vízminőségével megoldásra váró problémák vannak, amelyek megnehezítik a tó vízpótlását. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjének egy, idén nyári rádiónyilatkozata szerint pedig a Vízügy szakemberei eddig is folyamatosan dolgoztak a Velencei-tó vízpótlásának lehetőségén, és a megoldást célzó szakmai javaslataik is régóta készen vannak.

„Ez a helyzet most nyilvánvalóan felhívja arra a figyelmet, hogy a mi általunk előkészített szakmai javaslatokból bizony ide is kéne mindenképpen forrásokat csoportosítani” – nyilatkozta a szóvivő.

Tehát szó sincs arról, hogy a kormánynak hirtelen kellene döntenie, inkább az elmaradt rekonstrukciók és a vízügyi ágazatot sújtó pénzhiány áll a háttérben.

Csak 10 milliárd forint lenne a Vízügy által fontosnak ítélt víztározók rekonstrukciója

A tavat egyetlen jelentősebb vízfolyás, a Császár-víz táplálja, ami a tótól északra, a Vértesben ered. Ahogy az a térképen is látszik, a patakra két víztározó is épült. A tározók nem maiak, 50 évvel ezelőtt, az 1970-es években létesültek.

Siklós Gabriella összefoglalta a műszaki elképzeléseket: „Jelenleg a Velencei-tó vízpótlási lehetőségeit Igazgatóságunk vizsgálja, az esetleges vízpótló rendszerek és vízbázisok számbavétele megtörtént.”

Helyzetkép 2021-ben

A megvalósítás (elvi) műszaki lehetőségei a következők:

Pátkai és Zámolyi víztározók: ezek rekonstrukciója szükséges (tározási képesség helyreállítása és így a szélsőséges vízminőségi helyzetek csökkentése)

Rákhegyi-karsztakna: ez vízpótlási útvonal korábban már megépült, de csak ideiglenes pótlást tenne lehetővé

Csóri-karsztakna: ezt az aknát át kellene alakítani, és a kapcsolódó víziközművet fejleszteni kellene.

„A rehabilitáció legkézenfekvőbb módja, ha a tó saját vízgyűjtőjére hulló, a tó természetes jellegét meghatározó csapadékvíz kerül tározásra, és szükség szerint a vízpótlást ebből lehet megoldani” – mondta lapunknak Siklós Gabriella.

A Vízügy a Pátkai- és Zámolyi-víztározók kotrását és rekonstrukcióját tartaná kívánatosnak, előzetes becsléseik szerint ennek költsége nem haladná meg a 10 milliárd forintot.

A tározókat a tóval összekötő Császár-patak nevű vízfolyás ugyanis állításuk szerint jó minőségű és jól karbantartott. A meglévő tározók kotrásával nemcsak a visszatározható (és szükség szerint felhasználható) víz mennyisége nőne, hanem a mélyebb és az iszaptól mentesített tározóban a vízminőségi problémák is nagyságrenddel redukálódnának.

A teljes, részletekbe menő (és emiatt igen hosszú) cikk itt olvasható.

Zsilipnyitás, még 2015-ben

fotók: velencei-to.hu, ovf.hu, atlatszo.hu, velenceito.info

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!