Oxigénhiány okozta a velencei-tavi halpusztulást

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vizsgálata során nem találtak sem parazitákra, sem toxinokra utaló jeleket, melyek az oxigénhiány mellett még a halpusztulás okai lehetnek.

A Velencei-tóban múlt csütörtök óta elpusztult halak patológiai vizsgálata kimutatta, hogy pusztulásukat oxigénhiány okozta – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön, a honlapján.

A közleményben rámutattak, hogy a vizsgálat során nem találtak sem parazitákra, sem toxinokra utaló jeleket, melyek az oxigénhiány mellett még a halpusztulás okai lehetnek.

Az addigi események időrendi felsorolása

2021. június 17. 10:30 a Velencei-tavi Tófelügyelőség munkatársai tapasztalták a halpusztulást partközelben és nyílt vízen. A MOHOSZ mint horgászati hasznosításra jogosult, megkezdte a tetemek eltávolítását, állatorvosi vizsgálatot rendeltek el.

2021. június 17. 14:30-tól a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) a helyzet tisztázására laboratóriumi méréseket és mintavételt végzett, és ehhez elrendelte a II. fokú vízminőségi készültséget. Velük párhuzamosan a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP) is vizsgálódott.

2021. június 18. 09:45 a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztálya a KDTVIZIG-gel közösen helyszíni szemlét tartott.

2021. június 19-én a MOHOSZ megkezdte a levegőztetést.

2021. június 20. 07.00-tól a KDTVIZIG III. fokú készültségbe lépett, és segítette a MOHOSZ-t az elhullott haltetemek eltávolításában.

2021. június 21. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai műszeres vizsgálatot végeztek a Velencei-tó területén, illetve a KDTVIZIG laborcsoportja újabb vízmintavételt végzett.

2021. június 22. 04.00-tól a KDTVIZIG üzembe helyezte a Pajtás BD VI.F szivattyút a víz levegőztetésére.

2021. június 23-án a KDTVIZIG 2 db buborékos mélylevegőztetőt telepített a Velencei-tó Keleti medencéjébe, két másik vízügyi igazgatóság segítségével.

2021. június 23-24-re virradóan a KDTVIZIG éjszakai (hajnali) oldott oxigén méréseket végzett több ponton.


A közlemény bemutatta a Velencei-tó időjárási kitettségét is, hogy a Balatonnál is sekélyebb víz az extrém időjárásra rendkívül érzékenyen reagál. Idén a viszonylag hideg tavasz után gyorsan melegedett fel a tó vize, így nem csak a magas vízhőmérséklet, hanem a melegedés tempója is okozhatott problémákat.

A Velencei-tó vízállása 98 centiméter, a szabályozási szint 140-160 centiméter, ha ennél magasabb a vízállás, akkor le kell ereszteni a vízből, ha alacsonyabb, akkor pedig tölteni kell a tavat az erre a célra szolgáló víztározókból (zámolyi és pátkai). Jelenleg azonban ezekben sincs meg a vízpótláshoz szükséges mennyiségű és minőségű víz, a vízügy 2016 óta egyetlen csepp vizet sem engedett ki a tó vízgyűjtőjéről, a tározók a száraz időjárás miatt lettek majdnem üresek.

A tó feltöltésének másik lehetséges módja a mesterséges vízpótlás lenne, azonban a más vízgyűjtőkről átvezetett víz eltérő fizikai-kémiai összetételű, mint amihez a tó ökoszisztémája „hozzászokott”, így ez a megoldás ugyan növelheti a víz mennyiségét, de ezzel együtt ökológiai katasztrófát is okozhat.

Dérer István, a MOHoSz főigazgatója Székesfehérváron, a horgász nagykövetek versenyén hangsúlyozta, hogy lecsengőben van a halpusztulás, a csütörtök reggeli laboreredmények szerint pedig fürdőzésre továbbra is alkalmas a Velencei-tó, s csak szórványosan fordulhatnak elő haltetemek. Köszönetét fejezte ki minden szakembernek és civilnek, akik összefogásával sikerült szinte az összes tetemet kiszedni a vízből.

Pálinkás Imre, a MOHoSz velencei-tavi kirendeltség-vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt két napban friss haltetemet nem találtak, a helyzet javul, a víz oxigénszintje emelkedik, de a hőmérséklete még mindig nagyon magas. Jelezte, hogy a tó becsült halállományának maximum 2 százaléka pusztult el, zömük szélhajtó küsz, balin, valamint túlnyomó részt karika- és dévérkeszeg volt.

A tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása, és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége miatt szükséges megalkotni és kivitelezni tartós vízpótlási beavatkozást, valamint átgondoltabban művelni a nádat, elkerülendő a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradását is.

fotók: 24.hu, feol.hu, atlatszo.hu, velencei-to.hu

forrás: OVF

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!