Mocsárrá változhat a Velencei-tó

A Velencei-tó vízminőségének javítása elképzelhetetlen az e célra fenntartott víztározók megfelelő minősége nélkül.

Hónapok óta téma a Velencei-tó apadó vízszintje és a vízpótlás ügye. A közvéleményt sokkolta a tömeges halpusztulás júniusban, amit a hivatalos közlemények szerint a felmelegedett, sekély vízben kialakult oxigénhiány okozott. A több mint 4 tonnányi haltetem eltávolításához a lakosság és a civil szervezetek munkájára is szükség volt. Az oxigénhiányos állapot ellensúlyozása érdekében júniusban vízforgató berendezéseket állítottak be, az átszivattyúzást a tűzoltóság mellett önkéntesek is segítették.

Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány tagja úgy véli, hogy a globális felmelegedésben az ember szerepe elvitathatatlan. Ugyanakkor a Velencei-tó helyreállása beavatkozás nélkül 4–8 év is lehet, viszont két víztározója is van, amelyet bevetve ez az idő lecsökkenthető. Csakhogy a Velencei-tó vízpótlására épült két víztározót hosszú évek óta csak horgászati célokra használják. Ez teljességgel ellentmond a vízügy azon szabályzatának, hogy a horgászat csak másodlagos prioritású a víz pótlásának elsődleges feladata mellett. Ez a tározókban lévő vízminőség romlását is okozhatja.

A gond ott van, hogy a vízgyűjtő területek vízelvezető árkait mezőgazdasági okokból betemették, így ezeket újra meg kéne nyitni ahhoz, hogy ismét cserélődni tudjon a vízállomány. Nincsenek egzakt számok arra, hogy mennyiben járul hozzá a vízminőség romlásához az, hogy körbebetonozták a tavat. Sokkal fontosabb a levezető torkolatok megfelelő állapota.

Az alapítvány szakemberei a tó megmentése ügyében nemcsak a lakossággal, de rengeteg szakemberrel beszéltek és szakmai javaslatokat is készítettek, hosszú távú megoldást keresve a tó helyzetére – a beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a klubradio.hu-n.

fotók: dailynewshungary.com, itinari.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!