Zánkán lakóházak épülhetnek a vízpartra

2024. január 5.
Címkék :

Több ezer négyzetméteren épülhetnek Balaton-parti villák az egykori zánkai MÁV-üdülő több mint másfél hektáros területén.

A part menti ingatlan az 1970-es évektől 2015-ig az állami vasúttársaság üdülőjeként funkcionált, majd bezárása után közvetlen állami tulajdonba került. A Zánka-Köveskál vasútállomáshoz és a községi strandhoz közeli, több mint 16 ezer négyzetméteres telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverés útján értékesítette 2022-ben 574 millió forintért. A vevő egy pár hónappal korábban bejegyzett cég, a Goro Maxi Kft. volt. A társaság ügyvezető-tulajdonosa a vitorlázóként Európa-bajnokságot és kétszer világbajnokságot is nyerő Weinhardt Csaba volt egészen néhány hónappal ezelőttig. Nyáron a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap birtokába került, Weinhardt pedig csak ügyvezetőként maradt meg a társaságnál.

Az utóbbi években – a vagyonosok körében – népszerű, alacsony adókat és anonimitást biztosító magántőkealapok végső tulajdonosai ismeretlenek, hasonlóan az offshore cégekhez. Bár valós tulajdonosaikat korábban rövid ideig meg lehetett találni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényleges tulajdonosi adatbázisában, később törölték azokat a rendszerből. Erre azután került sor, hogy a nyilvántartást felfedezte a Direkt36, és számos magántőkealap tulajdonosi szerkezetét nyilvánosságra hozta. Ugyanakkor ebbe a rejtőzködő cégvilágba is vezetnek olyan árulkodó nyomok, amelyekből ma is lehet következtetni a valós tulajdonosi viszonyokra.

A semmiből érkező, majd két magántőkealap tulajdonába került Goro Maxi Kft. esetén is felfedezhetők érdekes összefüggések. A cég bejegyzésének jogi feladataira Weinhardt Pete Judit ügyvédet kérte föl, aki átvette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének, Nagy Szilárdnak az ügyvédi irodáját. Erre az után került sor, hogy Nagy Mártont miniszterré nevezték ki, és a hivatalba lépése utáni első intézkedései között Pete Juditot a Közbeszerzési Tanács tagjának delegálta.

A Goro Maxi Kft. a zánkai MÁV-üdülő megvásárlásával nagyjából egy időben hitelt vett fel. Az Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt.-től igényelt 50 millió forintot, e vállalkozás felügyelőbizottságát pedig a kölcsönszerződés aláírásakor Nagy Márton vezette, aki ekkor Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója volt.
Érdekes mellékszál, hogy az Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt. igazgatósági elnöke, egyben résztulajdonosa Schadl György volt végrehajtói elnök és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár büntetőperében is felbukkant. Marton Adorján neve többször szerepelt a korrupciós ügy nyomozati irataiban, és a meghallgatását Schadl személyesen kérelmezte a bíróságon. Marton közreműködött annak a felszámoló cégnek a bejegyzésénél, ami Schadl édesanyja tulajdonában van.
Ilyen előzmények után cserélt gazdát a zánkai MÁV-üdülőt megszerző kft. 2023. június végén. A már említett két magántőkealap közül a kisebbségi tulajdonos a Trustify I. Magántőkealap, amelyet az Opten cégadatbázisa szerint mindössze négy nappal az előtt alapítottak, hogy a Goro Maxi Kft. egyik tulajdonosa lett. Az alapot a vele egy székhelyen működő Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli és kezeli. Az utóbbi társaság szálai Nagy Márton testvérének köre felé vezetnek. A cég igazgatósági elnöke Fenyvesi Péter, Nagy Szilárd volt üzlettársa.

Fenyvesi tavaly még ügyvezetője volt a Vincent Properties Kft.-nek, amely annak a II. kerületi villának a tulajdonosa, ami Nagy Szilárd lakcíme. Továbbá a már említett Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt.-nek is igazgatósági tagja volt Fenyvesi egészen 2022. október közepéig, tehát akkor is, amikor az hitelt adott a Zánkán bevásárló Goro Maxi Kft.-nek. Nagy Márton – még a miniszteri kinevezése előtt – tehát Fenyvesivel együtt volt a pénzügyi vállalkozás tisztségviselője.

A többségi tulajdonos magántőkealap még érdekesebb. A Goro Maxi Kft. – és vele együtt a Balaton-parti telek – 90 százalékos tulajdonosa a tavaly áprilisban létrejött GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap. A társaság a Nagy Márton miniszter felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre. Összevonták ugyanis az 5 milliárd forint keretösszeggel elindított Székesfehérvár Városi Tőkealapot, a 3 milliárdos keretösszegű Kaposvár Városi Tőkealapot, a 3 milliárd forint keretösszeggel indított Veszprém Városi Tőkealapot, az 5 milliárd forint keretösszeggel létrejött Nyíregyháza Városi Tőkealapot, a 3 milliárdos Pécs Városi Tőkealapot, valamint 10 milliárd forint keretösszegű Debrecen Városi Tőkealapot, továbbá a tavaly létrejött Vidékfejlesztési Tőkealapot.
Ez azt jelenti, hogy a Vidékfejlesztési Tőkealapot nem számítva a Nagy Márton felügyelete alatt álló MFB Csoport által 29 milliárd forint közpénzből elindított városi tőkealapokat egy olyan magántőkealappá olvasztották egybe, amelynek még a valós tulajdonosa sem ismert.

Az egykori balatoni MÁV-üdülő területe ma már építési terület. Ezt tábla is jelzi a kerítésen, sőt, alapos területrendezés történt, az egykori épületeket teljesen elbontották. Ezt Weinhardt Csaba, a Goro Maxi Kft. ügyvezetője is megerősítette, aki azt közölte, egyelőre a rossz állapotban lévő, korszerűtlen és üdülésre, lakhatásra alkalmatlan épületállomány elbontása történt meg, a tulajdonos szándéka szerint a Balaton-régió és a környék hagyományos nyaralóira, a klasszikus balatoni villaépítészet előképeire támaszkodó, emberi léptékű üdülőépületeket tartalmazó fejlesztés kívánnak létrehozni. A konkrét tervezési munkát még nem kezdték meg, így tervek még nem állnak rendelkezésre…

A cikk folytatása elolvasható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!