Vitorlázzunk felelősen

2017. március 10.
Címkék :

Vitorlázás közben még mindig sokan feledkeznek meg a biztonságról. Bár a statisztikák szerint a károk átlagos értéke 700 ezer forint körül mozog, becslések szerint a vitorlások mindössze 20-25 százalékának van felelősség- és lényegesen kisebb hányadának casco biztosítása.

Becslések szerint a hajózási engedéllyel rendelkezők száma Magyarországon 2016-ban meghaladta az ötezret, tudatosság kérdésében azonban még mindig van hová fejlődni. Csak kevesen veszik figyelembe, hogy az autókhoz hasonlóan a vízi járműveknél is az üzemben tartót terheli az összes felelősség, amennyiben hajójával kárt okoz.


Egy rossz manőver miatt bekövetkezett kisebb ütközés, sőt egy elhibázott kikötés is több százezer forintba kerülhet, ráadásul komoly személyi sérülés is történhet. Akárcsak a vitorlások fenntartása és tárolása, a javíttatásuk is meglehetősen költséges. Mint kiderült, a károk átlagos értéke körülbelül 700 ezer forint, míg egy kisebb vitorlás esetén csupán 20 ezer forint körül mozog a biztosítás költsége a teljes hajózási szezonra. Anyagi kár azonban nem csupán csak akkor érheti a tulajdonost, amikor a jármű a vízen van, hiszen a hajó a szárazföldi tárolás vagy szállítás során is bármikor megsérülhet.


A leggyakoribb kár az ütközés, de a biztosítóknak egyéb esetekre is van megoldásuk, amelyek kifejezetten a hajótulajdonosok igényeihez igazodnak – írta a profitline.hu.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!