Visszafoglaltak egy hajót a kalózoktól

A Hailufeng 11 kínai halászhajó Elefántcsontpart térségében halászott, amikor kalózok elfoglalták a hajót, az embereket pedig túszul ejtették. A fedélzeten nyolc kínai, hét ghánai és három elefántcsontparti állampolgár teljesített szolgálatot. A térségben aktív a kalóztevékenység, rendszeresek a kisebb lopások és a teljes hajók elrablása is.

A támadás után két nappal a Nigériai Haditengerészet Különleges Hajószolgálata sikeres túszmentő akciót hajtott végre, a hajót visszafoglalták, a túszokat kiszabadították és 10 kalózt letartóztattak.

A mostani eset érdekessége, hogy a mentőakciót egy jól szervezett nemzetközi együttműködés keretében sikerült megvalósítani. A 2016-os M/T Maximus olajtanker elrablása és 10 nappal későbbi sikeres kiszabadítása egy spontán alakult együttműködés eredménye volt, ahol az amerikai és brit haditengerészet közelben tevékenykedő hírszerzői szolgáltatták az elsődleges információkat a nyomkövetéshez és a sikeres „vadászathoz”.

Az akkori nemzetközi összefogás mára hivatalos és formalizált együttműködéssé fejlődött. Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin és Nigéria hatóságai gyors és hatékony nyomkövető és kommunikációs rendszert építettek ki a térségben. A 2016-os akció szolgált a mára rutinszerűen alkalmazott folyamatok alapjaként. A különböző országok több érintett hatósága osztotta fel a felügyelt területet több zónára és épített ki kommunikációs protokollokat.

Az olajár drasztikus csökkenése ráerősített a tavaly már elindult folyamatokra. Az olaj helyett a kalózok inkább az emberrablásokat és a váltságdíjat helyezték előtérbe. Ezt támasztja alá a Hailufeng 11 halászhajó elrablása is, ami eddig nem volt potenciális célpontja a kalózoknak. Nigéria 2019-ben fogadta el a kalózkodás visszaszorításáról szóló törvényt, Ez lesz azonban az első alkalom, hogy ennek alapján állítanak bíróság elé kalózokat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!