Vissza az eredeti tervhez? Újabb csavar a Fertő tó ügyében

Néhány hete csökkentett tartalmú beruházásra írtak ki közbeszerzést, ám november közepén mégis a változatlan tartalmú beruházás kapott engedélyt a világörökségi Fertő táj területén.

A magyar állam eddig két pert is vesztett a Fertő tó Barátai Egyesület és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében. Nemrég csökkentett tartalmú beruházásra írtak ki közbeszerzést, így a környezetvédők és civilek joggal hihették, hogy valós rekonstrukció fog történni a területen, ám aztán mégis az eredeti tervekre adott ki környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.

„Az egész közbeszerzés kiírása egy ún. Fertő-park mesterterven alapszik, egy nyolcvanvalahány oldalas dokumentumon, ami a közbeszerzési dokumentáció szerint már augusztus 24-én készen volt, tervekkel együtt – mondta Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára. – Így azért elég furcsa, hogy október 4-én meg azt ígérik az UNESCO-nak hogy újragondolják, és őket is bevonják a tervezésbe. De ezt még azt mondom, hogy lenyeljük, mert így működik a társadalmi egyeztetés jelen pillanatban Magyarországon.”

A csavar a történetben azonban ezután következett: november 14-én megjelent a környezetvédelmi működési engedély a beruházásra – az eredetileg tervezett, kiemelt óriásberuházásra. Kun Zoltán szerint valószínűleg megtámadják az újonnan kiadott engedélyt – erre elvileg december 17-ig van esélyük –, a tómederben ugyanis nem lehet olyan épületeket építeni, amik nem vízi létesítmények, márpedig egy hotel, egy apartman, egy ökocentrum nem az, és azt maga az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is elismerte, hogy részben a mederben építkeznének.

Akárcsak az egész projekt, a körbekerített terület sem átlátható – hangsúlyozta Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke: „Leginkább az a bosszantó ebben, hogy nem lesz egy szabad tófelület, ahová ki lehet menni sétálni, pihenni, napozni. Vagyis vagy a szállodába tud menni, apartmanházba, ökocentrumba, strandra az ember, de ez mind belépős lesz, tehát egyáltalán nem a köz számára készül.”

A Greenpeace Magyarország még mindig reménykedik abban, hogy bevonják őket a tervezésbe, de azt is vizsgálják, hogy hol tudják megtámadni a mostani döntést – erről beszélt a szervezet természetvédelmi szakértője, a biodiverzitás-kampányért felelős Rodics Katalin. – Nemcsak a kicsi területre szól ez az engedély, amit a kormányhivatal kiadott, hanem ugyanarra a több mint 70 hektárra, ami az eredeti terven szerepel. Egyrészt várjuk, hogy ezt helyre tegyék, másrészt arra is várunk, hogy mind a helyieket, mind minket bevonnak a tervezési folyamatba, mert az az érdekessége ennek a közbeszerzésnek, hogy tervezésre, engedélyezésre, kivitelezésre együtt kell pályáznia annak, aki ezen indul.”

Egy tavaly őszi kormányrendelet értelmében a projektért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. – több más állami vállalattal együtt – 2022 végén megszűnt, feladatait idén január elejétől az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!