Az UNESCO mentheti meg a Fertő tavat?

A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a tó körül folyó különböző fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj kiemelkedő egyetemes értékét.

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot többször kezdeményezte már mind a magyar Fertő tó Barátai Egyesület, mind osztrák partnerei az Alliance for Nature, valamint a Freunde des Neusiedlersees.

A veszélyek között csupán az egyik a Fertő tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciója, amit a környezetvédők szerint a mintegy 11 milliárd forint közpénz elköltése után inkább célszerű dekonstrukciónak nevezni. A vízitelep jelenleg el van zárva a látogatók elől, és annak ellenére, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területének része, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt részben építési anyagok tárolására használják.

„A kiemelkedő egyetemes értéket nem csak a Sopron területéhez tartozó, Fertő parton tervezett, és jelenleg érvényes építési vagy környezetvédelmi engedély nélküli túlzott és elhibázott magyar fejlesztés veszélyezteti. Osztrák partnereink tiltakoznak a Breitenbrunn területén tervezett turisztikai fejlesztés, a világörökségi terület pufferzónájában tervezett szélerőműpark-fejlesztések ellen is. Közösen lépünk fel azért, hogy fenntartható vízgazdálkodást dolgozzanak ki a Fertő vidékén hiszen a Duna felől tervezett vízutánpótlás ökológiai katasztrófához vezethet a területen” – jegyezte meg Major Gyula a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

A rijadi UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén szeptember 10–25. között várhatóan tárgyalják a Fertő tóhoz küldendő vizsgálóbizottság felállítását. Az ülésen a Fertő tavi civileket a német World Heritage Watch civil szervezet munkatársa képviseli. A vizsgálat eredményeképpen az is megtörténhet, hogy a Fertő / Neusiedler Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára.
Az UNESCO 2021 júniusában felszólította a magyar kormányt a Fertő parton tervezett fejlesztés felfüggesztésére. Az ICOMOS magyar bizottsága 2021. februári elektronikus beszámolójában szintén úgy foglalt állást, hogy erősen megkérdőjelezhetők azok a fejlesztések, amelyek forgalmat vonzanak, de a tóparttól távolabb is elhelyezendők. Az ilyen fejlesztések közé sorolta az ICOMOS a tervezett 4 csillagos, monolit vasbeton szállodát.

„Egy újabb keserédes sikert értünk el azzal, hogy az UNESCO tárgyalja a javaslatunkat. Természetesen nem örülünk ennek, hiszen jobb lenne, ha Ausztria és Magyarország kormánya felelősen, a társadalmi szervezetek bevonásával, a terület értékeinek figyelembe vételével fejlesztene a régióban. A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének tagszervezete a Fertő tó Barátai Egyesület ismét példát mutatott kitartásban és szakmaiságban, és szívesen támogatjuk az ICOMOS októberben várható vizsgálatát észrevételeinkkel” – tette hozzá Kun Zoltán a szövetség elnöke.

(Forrás: napi.hu)

(fotók: bergfex.at, 365austria.com, szabadeuropa.hu, valaszonline.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!