Virtuális tengeri tábor gyerekeknek

Tanulási lehetőség otthonról: a Seattle-ben található Oceanográfiai Kutatóintézet kollégáit is elérték a koronavírus járványhoz kapcsolódó intézkedések. Jelenleg a bezártságból próbálják folytatni munkájukat, online előadásokat szerveznek kisiskolásoknak.

Erin Ashe, az intézet igazgatója

Erin és Robb online gyerektábort indítottak, ahol játékos, interaktív formában beszélnek a tenger élővilágáról, a kutatásaik fókuszában levő tengeri emlősökről, a kardszárnyú delfinekről és a bálnákról. Nem profi tanárok, de az információk megosztásának, az ismeretterjesztésnek és a beszélgetéseknek remek lehetőséget ad a kialakult helyzet. Arra számítottak, hogy legalább néhány gyerek becsatlakozik az online kurzusokba, de már az első adást is több, mint 1500-an nézték.

Rob Williams, vezető kutató

Műszaki támogatás hiányában a legegyszerűbb módszert választották:

– Instagramon https://www.instagram.com/oceansinitiative/

– és Facebookon https://www.facebook.com/OceansInitiative/

közvetítik az előadásaikat minden hétfőn és csütörtökön, helyi idő szerint délelőtt 11-kor (nálunk este 7-kor). Az „órák” bárki számára elérhetők, és arra biztatunk mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel!

Az OceansInitiative hat évvel ezelőtti rövidfilmje arról, miként befolyásolja a mesterséges háttérzaj az egyes bálnafajok élelemszerzési lehetőségeit:

A következő adásokban beszélgetést terveznek több kollégájukkal is. Egyikük a kardszárnyú delfinek ürülékét tanulmányozza, amiben olyan élősködőket keres, amik az állatok pusztulását okozzák. De már készülődik egy cápakutató és egy természetfotós is – utóbbi az állatok egyedi azonosításának lehetőségeit kutatja. Mindezt oly módon, hogy a gyerekek a megszerzett tapasztalatokat háziállataik gondozása közben is használni tudják.

A tengerbiológiai órák valóban interaktívak, a gyerekek kérdezhetnek, rajzokat küldhetnek, és a tudósok már azon dolgoznak, hogy kutatóhajójukat is felszereljék az online közvetítéshez szükséges technikával.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!