Veszélyben a madagaszkári állatvilág

2023. január 19.
Címkék :

Komoly veszélyben van Madagaszkár állatvilága. Az afrikai kontinens délkeleti partjánál fekvő szigeten élő lemurokat és más állatfajokat is kihalás fenyegeti.

Madagaszkár nagyjából 80 millió évvel ezelőtt vált le az afrikai kontinensről, ezáltal alakult ki aztán egyedülállóan sokszínű növény- és állatvilága. Az ember nagyjából 2500 évvel ezelőtt telepedett le ott, ami az évek során mintegy 30 állatfaj – köztük a több makifajból álló Megaladapis nemzetség és az elefántmadarak – kihalásához vezetett.

Ha az állatfajok kihalását valamilyen módon most megállítanák, akkor a sérült fauna megerősödéséhez 3 millió évre lenne szükség. Ha viszont kihal a jelenleg veszélyeztetett 128 emlősfaj, akkor 23 millió évig tartana, hogy a madagaszkári állatvilág az ember betelepülése előtti sokszínűségét visszanyerje.

A veszélyeztetett madagaszkári állatfajok közé tartozik több mint száz makiféle a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint. Ha a világon csak Madagaszkáron élő őshonos állat- és növényfajok kihalnak, a sziget ökoszisztémája összeomlik. Ez drámai következményekkel járna a térségben élő emberek életfeltételeire nézve, éhínséghez és tömeges elvándorláshoz vezethetne. Ám ha most biztosítanák a veszélyeztetett állatfajok védelmét, akkor az esélyt adna arra, hogy több évmilliónyi evolúció eredményét megmentsék.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!