Nemzetközi összefogás a vizek védelmében

2023. szeptember 25.
Címkék :

Hatvanhét ország és az Európai Unió írta alá a nemzetközi vizek élővilágának védelméről szóló ENSZ-egyezményt.

A remények szerint 2025-ben lép életbe az emberiség számára létfontosságú tengeri ökoszisztémák megóvása érdekében. A nemzetközi vizek biológiai sokféleségének megőrzését célzó egyezmény végleges szövege márciusban készült el, és az ENSZ júniusban fogadta el. Az egyezménynek kulcsfontosságú szerepet szánnak a föld szárazföldi és tengeri területe 30 százalékának 2030-ig történő megvédelmezésében.

A nemzetközi vizek ott kezdődnek, ahol véget ér az egyes államok exkluzív gazdasági övezete, legfeljebb 370 kilométerre a partoktól, amelyekre egyetlen országnak sincs joghatósága. Bár ez a terület a föld felszínének közel a felét és az óceánokénak több mint a 60 százalékát teszi ki, sokáig figyelmen kívül hagyták a környezetvédelemért folyó harcban.

Az egyezmény életbelépéséhez arra is szükség van, hogy az aláíró országok parlamentje ratifikálja az okmányt. Az egyezmény a 60. ratifikálás után 120 nappal lép életbe. „A nemzetközi vizekről szóló egyezmény aláírásával megóvhatjuk az óceánt az emberek kiváltotta nyomástól, és közelebb kerülhetünk ahhoz a célunkhoz, hogy 2030-ig legalább a bolygónk 30 százalékát megvédelmezzük” – jelentette ki Virginijus Sinkevicius, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, aki „óceáni alkotmánynak” nevezte a megállapodást.

Az egyezmény védett övezeteket hoz létre, amelyben tilos lesz a halászás, és előírja hatástanulmányok készítését a nemzetközi vizeken végzett emberi tevékenységeknek a környezetre gyakorolt hatásairól.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint 500 millió dollárra lesz szükség az egyezmény beindításához, a speciális célok megvalósítása és a szükséges feltételrendszer megteremtése további 100 millió dollárba kerül évente.
A túlhalászás és az emelkedő hőmérsékletek miatt nőttek az óceáni környezetet fenyegető veszélyek, és új fenyegetések is megjelenhetnek a tengerfenéki bányászatok, valamint az ócean szén-dioxid-elnyelő képességének fokozása érdekében bevetett geomérnökségi technológiák következtében.

forrás: berek.hu

fotó: theleaflet.in, geographical.co.uk, pewtrusts.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!