Vásárlási segédlet a tökéletes motorcsónakhoz

2021. szeptember 6.
Címkék :

Hajót venni életre szóló döntés, ezért különösen fontos, hogy tökéletes megoldás szülessen, amelyik felejthetetlen pillanatok egész sorával ajándékozza meg tulajdonosát. Cikkünk a kiválasztásban segít.

A közhiedelemmel ellentétben a hajózás szinte bárki számára elérhető időtöltési forma, ahol mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő motorcsónakot. Aki a vásárlás mellett dönt, zavarba ejtően széles kínálatból válogathat, hogy végül aztán lehetőségek végtelen tárháza nyíljon meg előtte:

– rövid, partmenti túrák, amelyek során felfedezhető a partvidék és néhány közeli sziget,
– horgászkirándulások akár olyan helyeken, amelyek csak hajóval érhetők el,
– élet a fedélzeten akár hónapokig, évekig, egy mozgó otthonban,
– vízisí, wakeboard és társaik rendszeres űzése,
– száguldás a sík vízen a lehető legnagyobb sebességgel.

A folyamat az egyéni szempontok listába szedésével és célirányos kérdések feltevésével kezdődik, ezek által már nagyjából kialakulhat a leendő hajó képe. Ilyenkor tisztázható például a méret, a felszereltség, a kényelem mértéke, a motor ereje vagy épp a hajtás típusa.

Kezdő lépésként a tervezett felhasználási kört kell meghatározni, méghozzá pontosan, hogy később ne kelljen olyan kompromisszumokat kötni, amik rontják a felhasználói élményt. Fontos figyelembe venni például a méretet, ami nemcsak a kikötői helyek miatt számít, hanem az utánfutóval való vontathatóság miatt is, ha nem csupán egy vízfelületen szeretnénk használni a jachtot. Ebben a szakaszban sokat segíthetnek a próbautak és a márkakereskedőkkel folytatott beszélgetések. Utóbbiakra remek lehetőséget teremtenek a hajókiállítások , ahol egyúttal közelről szemrevételezhető néhány modell.

A motor
Lehet külső vagy beépített, a köztük való választást segíti, hogy ha már megvan a hajótest, a kereskedő az ahhoz illő meghajtást kínálja fel. A külmotort elsősorban a kisebb hajókhoz javasolják, főleg azért, mert könnyebb velük a manőverezés, egyszerűbb elvégezni rajtuk a karbantartási munkákat és könnyebbek, mint a beépített darabok. A belmotorok inkább a nagyobb hajókba illenek, ahol jobban kihasználhatóvá teszik a teret, illetve egyenletesebbé a súlyelosztást.

A méret
Itt nem feltétlenül igaz a „jobb a nagyobb” elve, sokkal inkább arra biztatunk mindenkit, hogy a tudásszintjének (is) megfelelő méretű hajót válasszon, amivel magabiztosan tud manőverezni nemcsak a nyílt vízen, de a szűkebb kikötőkben is. Ráadásul a kisebb nem jelenti azt, hogy az embernek lejjebb kellene adnia az igényszintjét, hiszen az elvárt komfortot abban a mérettartományban is megkapja. Idővel aztán, ahogy gyűlik a tapasztalat, lehet egyre feljebb lépkedni a ranglétrán, nagyobb és nagyobb jachtra váltva.

Új vagy használt?
Örök dilemma, de mindkét választásnak megvan az előnye. Ha inkább az új mellett döntünk, az összes, aktuálisan a piacon lévő modellből válogathatunk, amik a legújabb technológiai megoldásokat is alkalmazzák. Pozitívum még a garanciális szerviz. Használt hajó vásárlását annak javasoljuk, aki hosszú távon komoly befektetésben gondolkodik, és először szeretné átlátni az ezzel járó felelősséget. „Eggyel kisebb” méretű motorosba ülve megtapasztalhatók a hajókezelési sajátosságok, a karbantartási folyamatok. Az élmény ugyanolyan, de a költségek visszafogottabbak.

Cikkünk megírásához a Pannon Yacht Kft., a Beneteau és Monte Carlo motorosok hazai forgalmazója nyújtott szakmai segítséget.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!