Támadás után a kikötőig kísérték a hajót a kardszárnyú delfinek

Ez az első ilyen ismert eset, amikor az állatok nem tűnnek el azután, hogy megrongálták a vízi járművet.

A kardszárnyú delfinek 2020-ban kezdtek szokatlanul viselkedni a hajókkal szemben. Ötből egy esetben az orkák csupán akadályozták a jármű továbbhaladását. Három alkalommal jelentős mértékben megrongálták a hajót. Ilyenkor a legtöbb esetben addig tartott a támadás, amíg a delfincsapat el nem törte a hajó kormánylapátját, majd elunták magukat és továbbúsztak.

A legutóbbi támadáskor azonban nem elégedtek meg ennyivel: miután május 24-én éjjel megrongálták a Mustique nevű jacht kormánylapátját a Gibraltári-szorosban, az orkacsapat nem tágított a hajótól. Egyelőre nem világos, hogy ez fordulópontot jelent-e a tanult agresszív viselkedési mintájukban.

„Kis időbe telt, és elkezdtek nekicsapódni a kormánylapátnak, a rázkódást a fedélzeten is érezni lehetett” – írta a blogjában April Boyes, aki tapasztalt tengerész, és átélte a támadást. Miután eltörték a kormánylapátot, látszólag érdeklődésüket vesztve elúsztak. Húsz perccel később azonban visszatértek, és elkezdtek körözni a hajó körül. „Miután az orkák egy órán keresztül folytatták a kormánylapát döngetését, immár világos volt, hogy az teljesen tönkrement, és a víz elkezdett beszivárogni a hajóba” – írta Boyes.
A hajó legénysége értesítette a spanyol parti őrséget, ami a barbate-i kikötőbe vontatta őket. Az orkák még ekkor sem szakadtak le róluk: „kikísérték” a hajót, egészen a partig.

YouTube video

A spanyol hatóságok és kutatók azt tervezik, hogy műholdas nyomkövetővel látnak el hat orkát, amelyek részt vettek a támadásokban. Az egyiket máris sikerült megjelölni. Így a GPS-koordináták és előrejelzési modellek segítségével meg tudják majd mondani, nagyjából hol lehetnek ezek a „veszélyes” állatok, és azokat a helyeket egyszerűen el kell majd kerülni.

YouTube video

Más szakértők azonban úgy gondolják, hogy a módszer a visszájára fordulhat. „Sokunknak fenntartásai vannak, mert a műholdas nyomkövetésnek semmi haszna nem lesz az interakciókkal kapcsolatban, de ronthat a helyzeten, ugyanis a nyomkövetőt kilövik az állatra, amit a kardszárnyú delfinek bizonyára nem találnak majd különösebben viccesnek” – mondta López Fernandez, a portugáliai Aveirói Egyetem kutatója – írta a berek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!