Három elmélet, miért támadnak hajókra a delfinek

Újabb magyarázattal álltak elő a kardszárnyú delfineket kutatók azt illetően, hogy az utóbbi időben miért támadják meg egyre többször ezek az állatok a hajósokat.

A gyilkos bálnáknak is nevezett állatok vitorlás hajóknak rontanak neki, hasonlóan egy május eleji esethez: a Gibraltári-szorosban egy jachtot támadtak meg a rendkívül intelligens állatok. A támadás során egy különös folyamatról van szó, ugyanis a kardszárnyú delfinek átadják egymásnak a tudást: az idősebb egyedek próbálják megtanítani a fiatalabbaknak az ütközések technikáját.

Azért lehet egyre többen hallani az ehhez hasonló támadásokról, mert ez egy viszonylag újszerű jelenség: 2020 májusában számoltak be az első támadásokról, amelyek száma folyamatosan szaporodik.

Az eddigi ismert feltételezések között a hallhattunk bosszúhadjáratról, amely teória szerint a White Gladisnak nevezett nőstény egyed traumatikus emléke indíthatta el a folyamatot: egy hajóval való ütközés, avagy a halászok csapdája állhat a háttérben. Ez az orka indította el ezt a furcsa viselkedést, amit utána átvettek tőle a többiek.

YouTube video

A friss elmélet (amit az amerikai kutató Deborah Giles állított fel) szerint nem erőszakról van szó, csupán közös játékról. „A fiatal kardszárnyú delfinek okos, játékos és társas állatok. A csapat tagjai tanulnak egymástól, ezért lettek gyakoribbá ezek a támadások.” Giles szerint, ha tényleg komoly támadásról lenne szó, nagyobb erővel, egymással összedolgozva rohamoznák meg a hajókat az állatok.
A harmadik ismert elmélet szerint a fiatal állatok a 15 méter hosszú vitorlás hajókon gyakorolják a vadászatot, hogy sikerrel járjanak, amikor pontosan ugyanekkora valódi bálnákat próbálnak zsákmányul ejteni. A vitorlások pedig tökéletes kísérletezési lehetőséget biztosítanak számukra – írta a berek.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!