Újabb akció az illegális horgászkarók és stégek ellen Gyenesdiáson

„Nő a gátlástalanság, pusztul a nád, a karók pedig veszélyesek” – indokolta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, miért estek neki újra az illegális horgászkaróknak.

A vízüggyel és a vízipolgárőrséggel összefogva a település közel négy kilométeres partszakaszáról szedték össze az illegális horgászakarókat, és tettek lépéseket az újabb vagy visszaépített illegális vízibejárók felszámolásáért. Régóta téma, hogy az elmúlt évtizedekben egyre szaporodtak a Balatonon az illegális vagy szabálytalanul megépített vízbejárók, stégek, horgászkarók, mivel nincs meg a kellő fellépés ellenük. Gyenesdiás tavaly kezdett példaértékű akcióba a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, valamint a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesülettel összefogva. Akkor 270, engedéllyel nem rendelkező és nem beazonosítható, vagyis illegális horgászkarót szedtek ki a vízből másfél nap alatt, majd felszámoltattak több illegális bejárót. Azóta újabb 50-60 horgászkarót helyeztek el a település előtti vízterületen, amelyeket 2023. július 18-án távolítottak el a vízi polgárőrök segítségével.

Gál Lajos elmondta, a vízparton az önkormányzat van birtokon belül kerékpárutakkal, sétányokkal, hosszú távú bérleti szerződésekkel. A Balaton medréért a vízügy felel, a Balatoni Vízi Polgárőrség pedig embert, hajót, csörlőt, dereglyét, vagyis „paripát, fegyvert” tud biztosítani az akcióhoz. Szükséges az összefogás az eredményes fellépésért – hangsúlyozta. A fürdőzőket és hajókat is veszélyeztető, este kivilágítatlan horgászkarók esetenként betonba vannak ágyazva, ezért van szükség csörlőre is. Az illegális, a nádast károsító, a közterületeket engedély nélkül használó, kisajátító stégek felszámolása szintén közérdek.

 „Példát szeretnénk mutatni minden tóparti önkormányzatnak, hogy máshol se hagyják annyiban az illegális horgászkarók és a nádkárosító stégbejárók meglétét, hiszen a jelek szerint összefogással fel lehet lépni ellenük” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, akadnak nehezebb parti birtokviszonnyal rendelkező települések, de ott is lehet lépni: Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Balatonberény követni kívánja a példájukat.

„Az előzetes felmérés szerint 3-4 újabb, illetve visszaépített illegális vízibejáró található a gyenesi partszakasz nádasaiban. Ezek létesítői semmiféle megállapodást nem kötöttek az önkormányzattal, a víziállás engedélyszámuk lejárt, ugyanakkor komoly pénzekért hirdetik pecatanyaként bérbeadásra horgászok a nádasokat kettévágó, meghosszabbított stégjeiket.” Az önkormányzat ugyanakkor nem pénzt akar, hanem rendezett horgászturizmust. Rendelkezzen érvényes engedéllyel mindenki, aki víziállást épít, hiszen akkor biztos nem védett nádast károsít, továbbá az is elvárás, hogy legyen tagja a helyi horgászegyesületnek, és kössön megállapodást az önkormányzattal. „Így válhat csak nyomon követhetővé, ellenőrizhetővé a stégek létesítése, a horgászkarók szabályos kihelyezése. A rendrakásban nagy felelősségük és szerepük van a tóparti önkormányzatoknak.”

fotók: tvkeszthely.hu

forrás: hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!