Hadüzenet az illegális horgászkaróknak és stégbejáróknak

A Balatonon elsőként Gyenesdiás kezdte meg az illegális horgászkarók és engedély nélkül épített stégbejárók felszámolását.

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, valamint a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesülettel együttműködve a Balatonon elsőként tette meg azt a lépést, ami a csónakos vagy hajós vízi közlekedést, a fürdőzést, a vízi csúszda és sporteszközök használatát is biztosítja.

A mintegy 3,6 kilométeres gyenesdiási partszakaszon Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, valamint a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesületnek a szakemberei bejárással kezdték meg a nagyszabású akciót, amelyről a település polgármestere, Gál Lajos a következőképpen tájékoztatott: „Néhány héttel ezelőtt megvizsgáltuk a parti szakaszunkat, és rájöttünk, hogy már évek óta rengeteg olyan szabálytalanság, törvényellenes építés és hatósági engedély nélküli létesítés van a tómederben és a meder mentén, amelyeket fel kell számolnunk, pontosan a balesetveszély és az életveszély elhárítása érdekében. Így számba vettük, hogy mennyi illegálisan vízbe került horgászkaró, illegális, szabálytalan stégbejáró vaskapu, fakapu, illetve különböző olyan vízi állás került a nádba, ami részben a nád pusztulásával is járt. Ez ráadásul most jobban látható, hiszen most 60 centivel alacsonyabb a Balaton vízszintje.”

A bejárás keretében mintegy 28 stéget és bejárót ellenőriztek le, illetve 114, különböző anyagokból készült illegális horgászkarót találtak a szakemberek.

„Volt ebből már sok évvel ezelőtt súlyos baleset a keleti medencében. Akkor ugyanis felnyársalt egy ilyen víz alatt nem látható karó egy embert. Emellett a hajóknak is nagyon sok problémát okoznak. Éjszakai hajózásnál nincsenek kivilágítva, felsértik a hajó alját, peremét, tehát ezeket mindenféleképpen el kell távolítani” – mondta el Kerekes Péter, a Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A feladat fontosságát hangsúlyozandó, a bejárást követő egy héttel, október 20-án megkezdődött az illegális horgászkarók felszámolása, eltávolítása, illetve értesítették az engedély nélkül épített stégbejárók tulajdonosait.

„Három lépésben szeretnénk megoldani itt a feladatunkat. Az elmúlt héten kikerült a vízből a több mint száz illegális karó, horgászkaró a Vízi Polgárőrség segítségével. A Vízügyi Igazgatóságtól kaptunk egy fémdereglyét, és kicsáklyáztuk ezeket a rendkívül mélyre levert, baleset- és életveszélyes karókat. Emellett szeretnénk elérni az első-, másod- és harmadosztályú nádba törvényellenesen telepített járdák és stégek teljes felszámolását. Ha nem sikerül azoknak a részvételével, akik odaépítették, akkor ezeket elbontatjuk, sőt a feljelentésünket is megtesszük. Ez lesz a következő lépés. A harmadik lépésben szeretnénk az engedély nélküli vízi állásokat, az úgynevezett napozóstégeket kiszedni a vízből, és teljesen legális mederbe terelni Gyenesdiáson mind a vízi sportolást, mind a horgászatot” – fogalmazott Gál Lajos.

Október 27-én kora reggel a korábban eltávolított illegális horgászkarókat ellenőrizték a Vízi Polgárőr Egyesület munkatársai és a település polgármestere.

A jelöletlen illegális karók mellett a balatoni üdülő település a stégek jogviszonyának és terület viszonyának rendezését szintén feladatának érezve, az illegális stégbejárókat is ellenőrizte a bejárás alkalmával. A 28 stégből öt olyat találtak, amelyhez a tulajdonosa illegális stégbejárót épített.

„Stégeket lehet építeni, csak bejárót nem, mert itt a természetvédelmi területek miatt olyan a nádas besorolása, hogy nem lehet stégbejárót létesíteni rajta, ezeket kell felszámoltatnunk, ezért hivatalos értesítéseket helyeztünk el rajtuk” – mutatott a stégen elhelyezett fehérlő hirdetményekre a Vízi Polgárőr Egyesület elnöke. „A karókat csak a vízügyes szakemberek távolíthatják el, tehát sem mi, sem a vízirendőrök, sem más nem nyúlhat hozzá, ezért egyeztetésre van szükség, hogy mikor tudnak nekünk embereket adni. A személyzetet, a hajót én adom, ők pedig azokat a munkásokat, akik hozzányúlhatnak a karókhoz. Most elsősorban a nyugati medencét szeretnénk szisztematikusan megtisztítani, de ez több évig is eltarthat. A Balatonról mindenki beszél, hogy milyen fontos, hogy közös érdekünk, ezért a gyenesdiási polgármesterrel, Gál Lajossal kitaláltuk ezt az akciót, és bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk a jövőben, ahogyan most Vonyarcvashegy is.”

YouTube video

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!