Új elnök a Magyar Vitorlás Szövetség élén

Szeptember közepén Balatonfüreden tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Vitorlás Szövetség. Az eddigi elnök, dr. Kollár Lajos nem vállalt újabb ciklust az MVSZ élén, a pozícióra Gerendy Zoltán volt az egyedüli jelölt, és a tagság teljes egyetértésben választotta meg őt a szervezet első emberének.

Dr. Kollár Lajos 2013. május 10-én lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, és bár tisztában volt a szervezet anyagi helyzetével, egyáltalán nem ijedt meg a feladattól.

Mára kiegyensúlyozottan, stabil pénzügyi háttérrel működik a szövetség: növekedtek a bevételek, konszolidálhatók maradtak a kiadások, minden évben nyereségesen zárult a Kékszalag tókerülő verseny, amelynek bevételei 20-30 millió forinttal emelkedtek. A Magyar Vitorlás Szövetség jelenleg stabil, és ami a legfontosabb, pozitív pénzügyi mérleget tudhat magáénak.

A szövetség ebben a hét évben több mint félmilliárd forintot fordított az olimpiai felkészülésre, eszközbeszerzésekkel támogatta a projektet és szerződéskötésekkel jelezte a sportolóknak: az MVSZ számára nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb kvótát szerezzék meg és eredményesen képviseljék a magyar színeket az aktuális világversenyeken, olimpiákon. Berecz Zsomborral, Vadnai Benjaminnal, Vadnai Jonatánnal, Érdi Máriával, Gyapjas Balázzsal és Gyapjas Zsomborral is támogatói szerződést kötött az MVSZ, felkészülési programjaik támogatása tízmillióról – az állami támogatásokat is beleértve – százmillió forintra emelkedett. A biztos szakmai és megnyugtató pénzügyi, valamint eszközháttér is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2021-re halasztott tokiói olimpiai játékokra már három biztos kvótája van a magyar vitorlássportnak, de a negyedik megszerzése is lehetséges. Az olimpiai kvóták és eredmények mellett 2013–2019 között húsz világbajnoki és tizenhat Európa-bajnoki aranyérmet szereztek a magyar vitorlázók.

A tagszervezetek száma 129-ről 151-re növekedett, nőtt a versenyzői létszám (3570-ről 3980-ra). A legnagyobb siker talán a 18 év alattiaknál született: 2013-ban még csak 289, 2020-ban viszont már 577 fiatal versenyzője volt az MVSZ-nek. Fontos, hogy az ifjúsági edzők száma 38-ről 67-re nőtt. Felnőtt versenyeken a részt vevő hajók száma 2013-hoz képest 30, míg a versenyzőké bő 40 százalékkal bővült.

A kor követelményeinek megfelelően, az oktatás területén is előrelépett a Magyar Vitorlás Szövetség. Ki kell emelni a World Sailing edzőképzéseket, az ISAF ösztöndíjprogramját, az együttműködést a Testnevelési Egyetemmel, a sportágspecifikus edzőképzési tananyag megújulását, az újrainduló edzőképzést, a GoBoating nap bevezetését, a Vitorlás Suli program elindítását, valamint az utánpótlásban dolgozó edzők számára szervezett konferenciákat, fórumokat.

Az MVSZ nemcsak szakmai hátteret biztosított, de – az ügy fontosságát felmérve – jelentős összeget is fordított azoknak a kiadványoknak a megjelenésére, amelyek tananyagként, információs vagy háttéranyagként építik, segítik a hazai vitorlásélet szereplőinek mindennapjait, korosztálytól függetlenül.

A hazai vitorlássport, a vitorlásközösség nagyon sokat köszönhet a leköszönő elnöknek, a munkáját segítő elnökségi tagoknak és a titkárságnak. Ahogy dr. Kollár Lajos fogalmazott: „Fel sem tudom sorolni azt a sok embert, akinek most köszönetet kell mondanom. Holczi (Holczhauser András főtitkár – a szerk.) a jövőben is a szövetséget erősíti, és ennek nagyon örülök. Szakmaisága és elhivatottsága nélkülözhetetlen. De az elnökség valamennyi tagja, az irodai munkatársak, a barátok mind-mind nagy segítségemre voltak. Egy ilyen pozícióban csak és kizárólag csapatban szabad gondolkozni. Büszkeséggel tölt el, hogy sikerült, és eredményesek lehettünk.”

Az elnöki pozícióra Gerendy Zoltán volt az egyedüli jelölt, és a tagság teljes egyetértésben, egyhangú többséggel, 315 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül választotta meg a szervezet első emberének.

Gerendy Zoltán eddig a Balatonfüredi Yacht Club elnöke volt, megválasztásakor arról beszélt, hogy egy nagyon jól működő, gazdaságilag és szakmailag is rendben lévő szövetséget vesz át elődjétől. A megkezdett munkát szeretné folytatni, így számára is rendkívül fontos lesz az olimpiai felkészülési program, az olimpikonok támogatása, az utánpótlás területén elindult törekvések folytatása, valamint a kevésbé a versenyzés öröméért, sokkal inkább a szabadidős tevékenységként vitorlázók „megszólítása”.

A Magyar Vitorlás Szövetség tisztújító közgyűlésén ünnepélyes keretek között adományozták az MVSZ örökös tiszteletbeli tagja címet id. Tuss Miklósnak és dr. Márkus Istvánnak. Elfogadták a 2020-as esztendő szakmai és pénzügyi tervét, valamint az elnökségi tagokat is megválasztották. A jövőben Böröcz István, Domonkos Szilárd, Juhász Miklós, Kurucz Sándor, Náray Vilmos, Rutai István, Siklósi Máté és Sükösd Balázs segíti elnökségi tagként az elnök munkáját.

Az új elnöknek és elnökségnek eredményes munkát kívánunk!

(fotók és forrás: Magyar Vitorlás Szövetség)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!