Tanácsok hajótűz megelőzéséhez

2023. július 22.
Címkék :

A hajótűz rendkívül veszélyes baleset a tengeren, tekintve, hogy igen gyorsan támad, hamar martalékául esik a hajó, amely manőverképtelenné, a mentőeszközök használhatatlanná válnak, a legénységnek pedig nincs hova menekülnie.

A gép, a konyhai sütő és az elektromos berendezések helyes karbantartása nagymértékben csökkenti a tűz keletkezésének veszélyét. A géptér a hajótüzek egyik forrása. Az olajpárát, a tömítetlen adagolócsőből származó olajpermetet az indítómotorból származó szikra könnyedén belobbanthatja. Az olajvezetékek, a burkolatok, a szellőzés és a tűzoltó berendezések rendszeres ellenőrzésével a géptéri tüzek megelőzhetők. Igen fontos, hogy az üzemanyagtöltést (bunkerolás) szabályosan végezzük el.

A tüzek másik forrása a konyhai gáztűzhely. A rosszul csatlakoztatott vagy sérült gázvezetékből szivárgó gáz a fenékbe folyik, ott összegyűlve robbanást okozhat. Ennek elkerülésére rendszeresen ellenőrizzük a gázkészüléket és mindennap pumpáljuk ki a feneket. A gáztűzhelyen nem elegendő, ha csak az égő csapját zárjuk el, a főzés befejezése után mindig zárjuk és zárassuk el a főcsapot is, ezzel csökkentve a szivárgások lehetőségét.

A hajó elektromos rendszere 12, ritkábban 24 V-os, rendszerint innen elektromos tüzet okozó szikra nem kerül elő. Egy rövid elektromos hálózati szakasz van azonban, ahonnan komolyabb baj származhat: a parti áram csatlakozójától a főkapcsolón át az akkutöltőig húzódó 220 V-os váltóáramú rész. Persze ez csak kikötőben van áram alatt, a hibás hálózat kikötőben álló, esetleg magára hagyott hajón okozhat tüzet. Szerencsére itt a legénység nincs magára utalva a tűz oltásában, könnyű a hajóról menekülni, viszont a tűz könnyen átterjedhet más hajó(k)ra is. Vagy éppen egy másikról a miénkre…

Azonban a 12 V-os rendszerben is van két pont, ahol tűz keletkezhet. Ezek azok, ahol nagy áramok folynak: az indítómotornál és a horgonycsörlő motorjánál. Ha megnézzük, mindkét helyre vastag kábelek futnak, így érdemes ezek épségét is rendszeresen ellenőrizni. Az indítómotornál keletkezett tűz ráadásul tovaterjedhet a géptérben és nagy bajt okozhat. Villamos tüzek oltására csak az erre alkalmas porral oltó vagy szén-dioxidos tűzoltó készülékeket szabad használni, vizet sohasem.

Ahhoz, hogy megértsük a tűz jellemzőit, és hogy miért használunk különböző eredetű tüzekhez más és más oltási módszereket, tisztázzuk a tűzháromszög fogalmát.

Ha a tűzháromszög csúcsainál jelzett három elem – levegő, éghető anyag és hő – térben és időben egy helyen, egy időben jelen van, a tűz éghet. Azt az eljárást, ami arra irányul, hogy a három elem legalább egyikét kivonjuk vagy megszüntessük, tűzoltásnak nevezzük.

A gyakorlatban a tűzoltás alkalmával az elméleti tűzháromszög még egy tényezővel egészül ki. Ez a láncreakció: ha ezt figyelembe vesszük, a tűzoltás eredményes lehet. Láncreakció alakul ki, ha tűzoltáskor nem gondoskodunk a tűz környezetében a tűz továbbterjedésének megakadályozásáról, és a tűzháromszög mindhárom összetevője jelen van.

Nézzük meg, hogy a gyúlékony anyagok jelenlétekor a hajó melyik része számít tűzveszélyesnek, és emiatt ezeket a helyiségeket tűzvédelmi és tűzoltási szempontból védeni kell.

Gépház – éghető anyagok: üzemanyag, kenőolaj, olajcsepegés, olajjal átitatódott szigetelések, forró felületek, például a kipufogócsövek, távozó gázcsövek, kémények, túlmelegedett gépelemek, hiányos hőszigetelések, karbantartás során a gépterekben végzett úgynevezett meleg munkák, mint a forrasztás, hegesztés, elektromos vezérlőtáblák, generátorok és hálózatok zárlata, hiányos kenőolaj-ellátásból eredő túlmelegedés.

Konyha – éghető anyagok: a főzéshez használt olaj és zsír, forró felületek; főzőlapok, gázlángok, felforrósodott főzőedények, konyharuhák.

Lakótér – éghető anyagok: bútorok, szövetek, ingóságok, gyújtóeszközök (gyufa, öngyújtó, az öngyújtók feltöltésére használt öngyújtóbenzin), gázpalackok, filmtekercsek, CD-k, a lakótéri elektromos hálózat túlterhelése.

Tárolóhelyiségek – az ott tárolt anyagok éghetősége és robbanásveszélye miatt a helyiség zártságától vagy szellőztetésétől függetlenül tűzveszélyesek.

Dohányzás – különös figyelmet érdemel a dohányzásból eredő tűz veszélye. Egy égő cigaretta hőmérséklete 500 Celsius-fok. A cigaretta, a pipa és a gyújtószerszámok gondatlan kezelése miatt meggyulladhatnak az ágyneműk, a papírkosarak és a bútorzat. A kabinban tehát szigorúan tilos a dohányzás!

A tüzeket osztályokba sorolják. Ennek az a lényege tűzvédelmi szempontból, hogy a különböző terekben várható tüzek ellen a megfelelő védelmet, védelmi felszereléseket és tűzoltó anyagokat biztosítani lehessen. A tűz oltása során pedig a tűzoltást végzők tisztában legyenek azzal, hogy milyen tűzzel kell szembenézniük, erre felkészülhessenek, és a megfelelő tűzoltó anyagokat alkalmazzák.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 159. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A következő szám november közepén jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!