Több helyen drágul az autós lét és a standbelépők ára a Balatonnál

A Balaton északi partján szinte nincs olyan település, ahol ne kellene a strandért vagy a parkolóhasználatért fizetni. A déli parton is nő a fizetős parkolók száma. Balatonboglár szintén beáll a sorba, a városban senki sem várakozhat ingyen a járművével a kijelölt zónákban.

„Főleg a fejlesztésekhez kapcsolódóan nőttek meg a karbantartási költségek, emellett óriási terhet ró a városra a közterületek fenntartása, emelkedtek a bérek és közel 100 millió forinttal több a kiadásunk” – sorolta a parkolódíj bevezetésének okait Mészáros Miklós polgármester. – „Olyan megoldást kellett keresni a kiadások fedezésére, amellyel nem a városlakókat terhelik, de a fenntartási költségek egy részét fedezni tudjuk. A képviselő-testület elfogadta a javaslatot, hogy bevezessük a parkolási díjat.” Így a belvárosban és a Várdomb környékén 300, a parton pedig 400 forintot kell fizetni óránként a parkolásért. Márciusban még nem büntetik meg a jegyet nem váltókat, de áprilistól élesben működik a rendszer. Emelnek a közterület-használati díjakon is, de az építményadó mértéke változatlan marad.

Zamárdiban öt éve kell jegyet venniük az autóval vagy motorral várakozóknak, az idén ennek a díja emelkedik. A parti zónában a napijegyek ára növekszik minimális mértékben, de a bérletek ára nem változik, és nem vezetünk be új díjtételt sem ezen a nyáron – mondta Csákovics Gyula polgármester. Az is előkerült bevételnövelés szempontjából, hogy az ingyenes vizesblokkok használatáért is fizetni kell, de erről nem született döntés. A parkolási díj 300-ról 350 forintra változik október 1. és április 30. között, május 1. és szeptember 30. között 300-ról 400 forintra emelkedik óránként. A napijegy összege 2000-ről 2500 forintra emelkedett.

Balatonlellén nem fizetős a parkolás és nincs is szándék arra, hogy ezen változtassanak. A szabadstrandok is ingyenesek maradnak. „Elképzelhető, hogy a fizetős strandunkon emelünk a belépőjegyeken, ezenkívül az újonnan épült, a vasút északi oldalán lévő apartmanház építményadóját megemeljük. Ez a lakosságot nem érinti, hiszen sávos adó lesz, tehát aki nem balatonlellei, annak többet kell fizetnie az itt található ingatlanok után” – mondta Kenéz István polgármester.

Siófokon 2024-től az ingyenes Újhelyi-strand lesz fizetős. A döntést azzal indokolták, hogy fejlesztésre szorulna a terület, de erre jelenleg nincs pályázati forrás. A támogatásból megvalósuló fejlesztésekkel épp az a nehézség, hogy a Kisfaludy-programban felújított strandok esetén kötelezettséget vállalnak a strandok működtetői arra, hogy fenntartják a terület ingyenességét. Ahol ilyen forrásból fejlesztették a szabadstrandot, csak kötbér megfizetése mellett lehet bevezetni a belépőjegyet – írta a sonline.hu.

fotók: hellosiofok.hu, fhv-balaton.de, ungarninfo.de, itinari.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!