Ezért érdemes Balatonboglárra menni!

A balatonboglári Gömbkilátó lett az első az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által idén első alkalommal meghirdetett „az Év Kilátója” pályázaton. A 177 nevezést egy szakmai zsűri szűkítette tízre, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki kedvencét.

A kezdeményezés alaposan megmozgatta a szavazókat, mert közel 17 ezer voksot regisztráltak, és az első hely sorsa mindössze 30 szavazatnyi különbséggel dőlt el. A Balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 3901 vokssal végzett az élen, utána a mecseki Zengő-kilátó következett (3871), míg a harmadik helyre az Országos Kéktúra egyik emblematikus állomása, az Írott-kő-kilátó futott be, 1515 szavazattal.

A fásítást megelőzően Kopasz-dombnak nevezett Várdombon 165 m-es tengerszint feletti magasságban található – 15 méter átmérőjű, 240 háromszög alkotta, alumínium vázszerkezetre épülő – objektumot az 1958-as brüsszeli világkiállítás szimbóluma, a kilenc hatalmas gömbből álló, 102 méter magas Atomium kolosszusa ihlette.

A Gömbkilátó az expó után öt évvel, 1963-ban, a székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében épült fel a budapesti Városligetben, ahol az első Budapesti Nemzetközi Vásár legfőbb látványossága lett az Idegenforgalmi Hivatal standjaként.

A kilátó 1967-ben került mai helyére, a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsára. Éjszaka díszkivilágításban pompázik, így az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben jelentősen kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően sikeresen dacol a terheléssel. A nagy méretű kilátóteraszról káprázatos panoráma nyílik a Balatonra és annak északi partjára – írta a turistamagazin.hu.

YouTube video

(fotó: balatonboglar.hu, pinterest.com, szallas.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!