Megvédik a balatoni kilátót

2021. április 21.
Címkék :

Több internetes fórumon nyomdafestéket nem tűrő stílusban szapulták Balatonlelle új látványosságát, a Kishegyen létesült panorámateraszt, ám a helyiek megvédik az új kilátót.

Az egyik csoportban első körben 371 komment érkezett egy cikk alá, az emberek egymásnak feszültek. Egyesek a projekt megvalósítási értékét sokallták, mások a kilátóterasz magasságát kritizálták.

A Lellei Újság 2018. októberi száma ezt írja: „A szeptemberi képviselő-testületi ülés témája volt a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. tulajdonosi hozzájárulási kérelme. Erre azért volt szükség, mert az erdészet pályázatot nyújtott be az >>A Balaton madártávlatból, kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása<< című pályázat keretében megvalósuló Balatonlelle Parkerdő – Kishegyi erdei élményközpont című projekt megvalósítására, mely egy, az önkormányzat tulajdonában lévő utat is érint. Az aktív turizmus szerelmeseinek újabb lehetőségeket tartogathat majd a több mint huszonhétmillió forintos fejlesztés. A tervek szerint a Majthényi Présháztól a parkerdő első pihenőjéig felújítják a felfelé vezető utat, amely során egy 20 cm vastag kőágyazatra 15 cm-es betonburkolat kerül. A pihenőnél panoráma- és pihenőteraszt alakítanak ki, játszótér épül, valamint asztalokkal, padokkal ellátott tűzrakó helyet is kialakítanak. Igazi kuriózum lesz a mini tájfutópálya, amit a gyermekeknek szánnak. A parkerdő nyugati szektorában elhelyezett pályaazonosító pontokkal, valamint rajt-cél hellyel lesz ellátva. A felnőtt sportkedvelők egy terepkerékpáros pályának örülhetnek majd, a parkerdő keleti oldalában, ahol izgalmas és változatos szakaszon tekerhetnek majd.”

A helyiek nagy örömmel fogadták ezt a hírt, és folyamatosan figyelték a munkálatokat. A pályázati forrásból nemcsak a kilátóterasz épült meg, hanem az összes többi beruházást is ebből finanszírozták, tehát a helyiek szerint egyáltalán nem beszélhetünk túlárazott munkálatokról.
Mielőtt máris elindulnánk, hogy felfedezzük a tájat, a Sefag Zrt. egyelőre arra kéri a kirándulókat, hogy a beruházás teljes elkészültéig tartózkodjanak a használatuktól. A pihenőhelyek és azok környéke a terveik szerint néhány héten belül használható lesz – írta a hirbalaton.hu.

(fotó: a Hello Balatonlelle Facebook-oldala)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!