Sigmond Soma – Az apai örökség nyomában

2023. október 7.
Címkék :

E fiatal vitorlázó neve annak is ismerősen cseng, aki nem jártas a mai utánpótlásmezőnyben, hiszen az édesapja Sigmond András, azaz Giba.

Aqua: A júniusi MVM ILCA Flottabajnokság abszolút és U19-es kategóriájában is győztél. Mit tudhatunk rólad?
Sigmond Soma: Szingapúrban születtem, 18 éves vagyok és ILCA 6-ban versenyzek. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumba járok, ahol a 11. évfolyam végéhez közelítek. Aszófőn élek a családommal, ami mindig is nagy könnyebbség volt, mivel így hétköznap is tudok edzeni. Az apukám Sigmond András (Giba) vitorlás-mesteredző, ő szerettette meg velem és nővéremmel, Sárával ezt a különleges sportot. Az anyukám pedig Bereczki Brigitta biatlonos, aki kétszer versenyzőként, kétszer pedig edzőként vett részt az olimpián. Sportos mentalitásban és életstílusban sosem volt hiány a szüleim élsportolói múltjának köszönhetően.

Aqua: Hogyan kezdődött a vitorlás-pályafutásod?
S. S.: A vitorlázással testközelből Zánkán ismerkedtem meg, ahol apukám munkahelyén a nyári táborokban én is kipróbáltam hajókat (már akkor is a Laser volt a kedvencem).
A versenyzői karrieremet 2015-ben kezdtem az RS Feva flottabajnokságon, amelyet megnyertünk a mancsaftommal, Rákosfalvy Zalánnal. Majd jött a Csoki kupa Optimistben. A következő évek optimistezéssel teltek, amelyek kiugró sikereket nem hoztak, az alap taktikai és mentális készségeket viszont kialakították. Az optimistes időszakom legjobb eredménye egy ranglista serdülő 6. hely volt.

Aqua: Mikor jött a „nagy találkozás” a Laser osztállyal?
S. S.: Ebbe a hajóosztályba 2018 őszén ültem át, ez jelentette számomra az élmezőnybe való berobbanást. A hajó technikai vezetése sokkal jobban feküdt, mint az Optimist, egyből ráéreztem. Már az első évemben ranglistaversenyt nyernem, valamint a ranglista 3. helyén végeznem, így kiemelkedően sikeres évet zártam. A következő esztendőt még a 4.7-es hajóosztályban csináltam végig. Abban az évben az itthoni ranglistaversenyeken nem igazán voltam sikeres, ám a magyar bajnokságon második lettem, a portugáliai Eb-n pedig legjobb magyarként a 30. helyen végeztem (U16-ban 12. lettem).
A 2021-es szezont már Radiálban kezdtem, ugyanúgy csatázva a ranglistaversenyeken Nagy Bendével, Szokody Olivérrel és Verebély Matyival, mint az előző években. A magyar bajnokságot 3. lettem, az U17-es kategóriát megnyertem. Nemzetközileg is felemás évet zártam, az Európa-bajnokságot az ezüst csoportban kellett befejeznem, ám életem első világbajnokságán az 58., az U17-ben pedig a 12. lettem.
A tavalyi év egy újabb mérföldkő volt. Itthon egy ranglistaverseny kivételével az összes megmérettetést sikerült megnyernem úgy, hogy volt olyan, amelyet minimálpontszámmal teljesítettem. Megszereztem életem első magyar bajnoki címét is, valamint kijutottam az ISAF világbajnokságra, amely ifjúsági hajóosztályokban a legnívósabb verseny. Sikerült jó eredményekkel hazatérnem a nyári világversenyekről: az Eb-n 26. lettem 284 indulóból, az ISAF-vb-n 14. a 61 versenyzőből (ez 61 különböző nemzetet is jelent). Ez utóbbi teljesítményemre vagyok a legbüszkébb, mert ezt az előkelő helyezést nehéz körülmények között, egy kifejezetten erős, az utóbbi évek legnépesebb mezőnyében sikerült elérnem.
Az idén is sikerült fejlődnöm nemzetközi szinten, sebességben felértem az abszolút élmezőny szintjére, amit az eddigi eredményeim is igazolnak: Európa-kupa 5. és 26. hely (240 résztvevőből), Garda Easter Meeting 7. hely (180 indulóból).

Aqua: Kik a támogatóid, illetve kik segítik a felkészülésedet?
S. S.: A legnagyobb támogatóm a családom, a Balatonfüredi Yacht Club, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar ILCA Szövetség. A versenyekre való felkészülésben az edzőm, Csomai József (Csomesz) segít, valamint apa, aki jó tanácsokkal lát el és esetenként különedzést tart nekem. Az idén az MVSZ által kiírt Tehetség Program egyik nyerteseként készülök a világversenyekre, a kapott támogatás nagyban elősegíti a felkészülésem, nagy köszönet jár ezért.

Aqua: Hogy érzed, mik az erősségeid és mi az, amiben még fejlődnöd kell?
S. S.: Az utóbbi évben, valamint a téli felkészülés során rengeteget fejlődtem minden területen. Ráadásul a családomtól megkaptam az első új hajómat, amely rengeteget javított a sebességemen, illetve a testsúlyomat is ideálisra növeltem, így az erősebb szelekben is otthonosan mozgok. Jelenleg legnagyobb erősségeim a kiemelkedő sebességem az összes szakaszban, valamint a Balaton adta taktikai felkészültség, amellyel a szélfordulókkal sűrített szél is átlátható lesz.

Nagy R. Attila

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 160. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!