Provokatív tervek a keszthelyi Balatonpart felújítására

2020 őszén építészeti tervpályázat jelent meg Keszthely balatoni központjának fejlesztésére. A GUBAHÁMORI építésziroda és a Kálna Dávid – Nardai Sarolta kettős egészen szokatlan ötletekkel állt elő.

A Magyar Művészeti Akadémia és Keszthely Város Önkormányzata 2020 őszén írt ki építészeti pályázatot Keszthely balatoni központjának 4000 négyzetméteres wellness, szórakoztatóipari és kereskedelmi fejlesztésére. A kiírók építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételeket vártak egy magas szintű vízparti szolgáltatást nyújtó, multifunkcionális együttes létesítésére vonatkozóan.

Integratív szocio-ökológiai modell

Helyes-e az az építészeti programalkotás, amely egy eleve lerombolt táji környezetet kíván tovább sűríteni emberi beavatkozásokkal? Mi a fontosabb: egy, a jelenleginél nagyobb kiterjedésű strand és wellness központ kiépítése, vagy hogy megpróbáljuk helyreállítani a Balaton szétrombolt vízparti védelmi zónáját? A GUBAHÁMORI különdíjas terve ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Guba Sándor és Hámori Péter tervének nem az a célja, hogy eltöröljön mindent a part színéről, hanem hogy javaslatot adjon az emberi igények átformálására. A terv szerint megszűnik a hatalmas füves, burkolt strand a maga vendéglátóegységeivel, s helyette belső tavakkal tagolt ligetes, nádasos, száraz és nedves rétek épülnek vissza, ahol mindenki a maga igényeinek megfelelő természeti környezetben pihenhet. A csekély számú kiszolgálópavilon (mosdó, öltöző, szauna, masszázsfülke, iszapterápia) az elbontott épületek és csúszdaszerkezetek anyagából épül fel, csökkentve az építéshez felhasznált hulladékot.

A terv részletei képekkel, autómentes övezettel, irányított, természetközeli állapot létrehozásával, átmeneti védelmi terekkel.

„Add vissza!”

Kálna Dávid és Nardai Sarolta koncepciója a víz és az ember élővilágának harmonikusabb együttélését tűzte ki célul. Az újszerű megközelítés és a természeti értékek tiszteletének kiemelt kezelése okán a zsűri különdíjjal jutalmazta a művet.

A kiterjedt balatoni nádasok a tó leggazdagabb élőhelyei, melyek nélkül nem létezhet egészséges balatoni ökoszisztéma. Fontos szerepük van a vízparti város természetközeli állapotának a fenntartásában, ugyanakkor szűrőként is működnek: tisztán tartják a vizet, megfékezik a hullámokat és ezzel a tópart erózióját is akadályozzák. Az összefüggő nádasok visszahúzódása, pusztulása egyre rohamosabbá válik, részben az emberi tevékenység miatt. Ennek a folyamatnak a visszafordítására, a tópart eredeti jellegének visszafejtésére tesz kísérletet a terv.

Pályázatuk célja, hogy felhívja a figyelmet az ökologikusabb szemléletű fejlesztési irányok szükségességére, Keszthely Balaton-parti zónájának esetében az ember és a vízparti élővilág harmonikusabb együttélésére való törekvést lefordítva építészeti és tájépítészeti javaslatokra. A felvázolt megoldások a térség egyedülálló fizikai adottságainak megőrzését helyezik előtérbe. A sűrű facsoportoknak otthont adó zöldfelületek kiemelésre kerülnek, ezek a tervben nem definiált használati terek, a nyílt víz mentén fürdőzésre alkalmasak maradnak. A széteső funkciójú beépített területeket visszaadjuk a természetnek. Az elaprózódó beépítések helyére a víz beáramlik, a kialakult szigetek sekélyebb vizű part menti sávjait pedig benövi a vízi növényzet. A nádi világ a Balaton kapujaként összeköti a szárazföldi városszövetet és a tó nyílt vizét. A tervezett funkcióknak otthont adó épületek a kialakult öblökben szóródnak szét, szoros kapcsolatban a vízzel, megjelenésükkel és anyaghasználatukkal szinte beolvadva a nádasba.

Régi korok fotóival is illusztrált, bővebb ismertetőt tartalmazó terv az Építészfórum oldalán. ( )

Az építészeti pályázat zárójelentése.

fotók: booking.com; epiteszforum.hu

forrás: epiteszforum.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!