Népes magyar mezőny az ománi világbajnokságon

Nagy magyar csapat utazik a decemberi világbajnokságra: két 29er páros, két Laser Radial (ILCA 6) és két szörfös versenyz, valamint két edző.

29er párosok:

Tóth Attila és Borda Levente a Spartacusból (ők az Év ifjúsági vitorlázói 2021-ben)

Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna a Kerekedből.

Laser Radial (ILCA 6) versenyzők:

Vida Róza (BYC) (vele interjú olvasható az Aqua Magazin november végén megjelent, 153. számában. Az újság kapható a kiemelt újságárusoknál és a benzinkutakon.)

Nagy Bendegúz (BYC).

Szörfversenyzők:

Morvai Anna

Morvai Bálint

Edzők:

Takácsy Levente (vitorlázás)

Utassy Loránd (szörf)

Nagy érdeklődés kíséri majd az idei, Ománban rendezendő World Sailing ifjúsági világbajnokságot, 2020-ban ugyanis a járvány miatt elmaradt a verseny. Az idén 11 hajóosztályban hirdetnek bajnokot, az induló hajóosztályok: fiú és lány szörf (Bic Techno 293+), fiú és lány Laser Radial (azaz ILCA 6), fiú és vegyes, valamint lány kétszemélyes dingi (420-as), vegyes kétszemélyes többtestű (Nacra 15), fiú és lány kiteboard (FormulaKite), fiú és lány szkiff (29er).

Érdekesség, hogy egyedül a kiteboardot kell hozniuk a versenyzőknek, a többi hajót a rendezőség biztosítja a helyszínen.

December 12-én lesz a próbafutam és a megnyitó, december 13–17. között rendezik a futamokat, a díjkiosztót december 17-én 19 órakor tartják. Az egy- és kétszemélyes jolléknak kilenc, a többtestűeknek a szörfnek és a szkiffnek tizenhárom, a kite-osoknak tizennyolc futamot terveznek, trapéz vagy „virsli” pályán, négy futam esetén már van kieső és egy futammal már érvényes a világbajnokság.

A Laserben természetes, de itt most a 29er hajók is teljesen egyformák, semmilyen tuning nem megengedett. Széljelzőt, kompaszt fel lehet rakni, de mindent csak ragasztószalaggal, azaz úgy, hogy a verseny után nyom nélkül eltávolítható legyen. A fiú és a lány párosok ugyanazt a hajót használják, úgy osztják be a futamokat, hogy lehetőség legyen cserélni. Olimpiai hangulat várható, egyebek közt abban is, hogy nem engedélyezett az edzőmotorosok használata, a kísérőket elkülönítik a versenyzőiktől. Az összes edző valamilyen nagyobb hajón, például hadihajón lesz „összezárva”, legfeljebb arra lesz módjuk, hogy két futam közt valami enni-innivalót ledobjanak a lányoknak-fiúknak. Öt pályán zajlanak majd a küzdelmek, minden hajóosztályban nemzetenként csak egy indulóval – írta a hunsail.hu.

fotók: omansail.com, sailingarabiathetour.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!