Nagyobb sebesség, kevesebb műanyag

Múlt hétvégén szintet lépett a More Speed Less Plastic kezdeményezés, aminek köszönhetően már több mint 5 tonna hulladéktól sikerült megóvni a világóceánt.

Az akciót 2023 januárjában indította útjára a One Ocean Alapítvány és a SailGP nemzetközi vitorlásverseny-sorozat, az új-zélandi, a svájci és a kanadai csapattal együttműködésben. A SailGP harmadik évadának legutóbbi fordulóját az új-zélandi Christchurchben rendezték, és környezetvédelmi szempontból is a győztes nevéhez fűződik a legnagyobb siker: a Canada SailGP Team 88,2 km/órás sebességgel érte el a hétvége csúcsteljesítményét, ami azt jelenti, hogy a One Ocean Foundation 882 kilogramm hulladéknak a tengerbe kerülését előzheti meg a csapat és szponzora, az OceanWise nevében.

Bár a versenyen a Denmark SailGP Team presented by Rockwool nem csillogott, övék volt a harmadik legnagyobb sebesség (85,9 km/óra), ezt 859 kilogramm óceánba nem kerülő hulladékra váltották át a Rockwoollal és a One Ocean Foundationnel közös More Speed Less Plastic kezdeményezés részeként. Ezzel a program elindításától kezdve több mint 5 tonna műanyaghulladék tengerbe kerülését sikerült megelőzni. Mindezt az alatt a két hónap alatt, ami a kezdeményezés szingapúri életre keltése óta eltelt.

„Örömteli, hogy ilyen hamar elértük ezt a jelentős mérföldkövet a More Speed Less Plastic programmal, és nagyszerű, hogy versenyzőink egy csoportja is segített nekünk a cél elérésében. A SailGP a vízen a rivalizálásról, a szárazföldön az együttműködésről szól – és a Rockwool, valamint a One Ocean Foundation segítségével közösen nagy hatást érünk el a versenyzés során.”

A dánok jelenleg a második helyen állnak a SailGP Impact League ranglistáján, a tavalyi győztes Új-Zéland vezeti a táblázatot, amely minden csapatot a SailGP egyes eseményein tett fenntarthatósági kezdeményezései alapján értékel.

(fotók és forrás: 1ocean.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!