Kanada történelmi győzelme a SailGP-ben

2023. március 22.
Címkék :

Az új-zélandi Phil Robertson irányította kanadai csapat Új-Zéland és Ausztrália felett diadalmaskodott a döntőben, első győzelmét aratva a SailGP-ben.

Kanada lett az ötödik csapat, amelyik a sorozat harmadik szezonjában versenyt tudott nyerni, méghozzá a SailGP eddigi legnagyobb telt házas közönsége előtt. A kanadaiak – az új-zélandi születésű kormányos, Phil Robertson vezetésével – kiváló teljesítményt nyújtottak, és szoros csatában verték meg Peter Burlingéket. A döntő harmadik résztvevője, Ausztrália – bár korábban uralta a napot, és mindkét futamot megnyerte – a fináléban nem találta a helyét, és jelentős hátránnyal végeztt a harmadik helyen.
Mivel Új-Zéland már szinte biztos, hogy második lesz az éves összesítésben (Ausztrália pedig magabiztosan vezet), a franciák (Quentin Delapierre) és a britek (Sir Ben Ainslie) éles harca várható az utolsó nagydöntős helyért. A Nicolai Sehested vezette Denmark SailGP Team presented by Rockwool és a Jimmy Spithill által irányított Egyesült Államok kiábrándító teljesítményt nyújtottak a hétvégén, lényegében elszállt az esélyük, hogy bekerüljenek a nagydöntőbe.

Robertson így nyilatkozott: „Ez hatalmas dolog a csapat számára, és nagy lökést ad a folytatáshoz. Az elmúlt néhány hétben a sydney-i verseny után nehéz időszakot éltünk át, de mostanra összetartó egység lettünk, így ez győzelem nagyon különleges.”

A hétvégén 15 ezer rajongót számoltak a versenyfaluban, az új-zélandi kormányos Peter Burling nem is mehetett el szó nélkül a jelenség mellett: „Egészen elképesztő támogatást kaptunk ebben a két napban. A lelátó, a vendéglátóhelyek, a vízen és a kilátópontok mind tele voltak emberekkel, Christchurch komolyan vette a dolgot. Akikkel beszéltem, majdnem mind örömüket fejezték ki, hogy »legalább az ausztrálokat megvertétek«, ami számunkra nagyszerű a szezon összesített ranglistáját tekintve, és az se baj, hogy néhány ponttal eltávolodtunk Franciaországtól és Nagy-Britanniától.”

Tom Slingsby – akinek Burlinggel való rivalizálása meghatározó eleme a sorozatnak – azt nyilatkozta, nem örül annak, hogy Új-Zéland elveszítette a döntőt: „Azt kívánom, bárcsak ők nyertek volna, hogy az összes néző ugráljon és éljenezzen. Igaz ugyanakkor, hogy nem érdekelnek minket mások helyezései, csak magunkra koncentrálunk. 11 pontos előnnyel megyünk San Franciscóba, kizárólag erre kell figyelnünk.”

A SailGP harmadik évada a San Francisco-öbölben zárul a következő eseményen, a Mubadala SailGP Nagydöntőn, 2023. május 6–7-én.

ITM New Zealand Sail végeredménye
1. Kanada, 10 pont
2. Új-Zéland, 9 pont
3. Ausztrália, 8 pont
4. Nagy-Britannia, 7 pont
5. Franciaország, 6 pont
6. Egyesült Államok, 5 pont
7. Svájc, 4 pont
8. Dánia, 3 pont
9. Spanyolország, 2 pont

SailGP harmadik szezon ranglista (tíz verseny után)
1. Ausztrália, 84 pont
2. Új-Zéland, 73 pont
3. Franciaország, 69 pont
4. Nagy-Britannia, 68 pont
5. Dánia, 60 pont
6. Kanada, 59 pont
7. Egyesült Államok, 57 pont
8. Svájc, 29 pont
9. Spanyolország, 29 pont

A hétvége eseményeink rövid videós összefoglalója:

YouTube video

(forrás: Sail World, fotók: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!