Megkapták az olimpiai versenyhajókat a magyar vitorlázók

Kiderült, melyik versenyhajókkal indulnak a párizsi olimpián a magyar vitorlázó válogatott tagjai. Érdi Mária és Vadnai Jonatán már javában ismerkedik új társával.

A következő másfél hét legfontosabb feladata az lesz számukra, hogy a lehető legjobban megismerjék a hajójukat. A nyári olimpiai játékokon a vitorlázók nem a saját hajóikkal indulnak, hanem a szervezőbizottság biztosítja számukra az egyforma típusú, sőt, egyazon cég által készített vitorlásokat.

Elvileg így teljesen egyenlőek a feltételek, de minimális különbség azért így is lehet hajó és hajó között. Marseille-ben, a párizsi játékok vitorlásversenyeinek helyszínén szombaton megtörtént a hajók kiosztása, így az ILCA 6 osztályban induló Érdi Mária, valamint az ILCA 7-ben versenyző Vadnai Jonatán is megkapta az olimpiai hajóját.

ÉRDI MÁRIA

világ- és Európa-bajnok vitorlázó, az Év női sportolója (2023)

hajóosztály: ILCA6

egyesület: MVM Sportegyesületkorábbi olimpiai szereplés: 14. hely (2016, Rió), 13. hely (2021, Tokió) – egyelőre ez minden idők legjobb magyar női eredménye az olimpiákon

Balatonfüred, 2024. július 3.A párizsi olimpiára készülő Érdi Mária vitorlázó a balatonfüredi Kékszalag Port kikötőben 2024. július 3-án.MTI/Kovács Tamás

„Nagyon örülünk, hogy az olimpia előtt néhány nappal a Kékszalag vitorlásverseny felkavarta az állóvizet és az ország figyelmét a vitorlázásra terelte. Most teljesen más vizekre hajózunk és nem csak azért, mert a helyszín a Marseille előtti öböl, hanem azért is, mert az olimpiai verseny teljesen más, mint egy tókerülő a Balatonon. Több mint tíz éven át napi 4-5 óra edzésmunkával és komoly nemzetközi sikerekkel a hátuk mögött készülnek a magyar olimpikonok életük legfontosabb kihívására és nagyon szorítunk nekik a közönséggel együtt, hogy megvalósítsák az álmaikat, azaz szép eredményekkel térjenek haza” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

VADNAI JONATÁN

Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bronzérmes vitorlázó

hajóosztály: ILCA7

egyesület: Balatonfüredi Yacht Club

korábbi olimpiai szereplés: újonc

A két magyar sportoló augusztus 1-én kezdi meg a versenyzést Marseille-ben. A végső helyezésekről döntő éremfutam – melyben, reméljük, érintetté teszik magukat – augusztus 6-án lesz.

fotók: MTI, Kerekes Zsombor

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!