Olimpiai előrejelzés: pontszerzés a cél Marseille-ben

A magyar vitorlázók két kvótát szereztek a párizsi olimpiára, amelyen a pontszerzés a hivatalos célkitűzés.

A szurkolók azonban joggal reménykedhetnek ennél többen, nevezetesen, hogy a tokiói játékok után ismét állhat magyar vitorlázó az olimpiai dobogón: „A szövetség tartja magát a másfél-két évvel ezelőtti előrejelzéshez, szeretnénk, ha sportolóink ismét pontszerző helyezést érnének el az olimpián” – nyilatkozott az Aqua Magazinnak Holczhauser András főtitkár, aki kiemelte, hogy már az első kvótaszerző versenyen, a tavalyi hágai összevont világbajnokságon sikerült begyűjteni az indulási jogot ILCA6 és ILCA7 osztályban.

„Érdi Mária világbajnoki címmel biztosította a helyét a játékokon, míg a két Vadnai testvér között egy válogató sorozat döntött. Európa-bajnoki ezüstérmével Jonatán felé billent a mérleg nyelve, míg bátyja, a kétszeres olimpikon Benjamin segítőként lesz mellett a játékokon” – mondta a főtitkár. „Az elmúlt évek eredményei igazolják a pontszerzésre vonatkozó elvárást, hiszen Érdi Mária világbajnoki címe mellett az Európa-bajnokságon is aranyat nyert, míg Vadnai Jonatán rendre az első tízben végez a nagy világversenyeken.

Holczhauser András hangsúlyozta, a szövetségi kapitányok és az MVSZ titkársága is már hónapok óta aktívan dolgoznak az előkészületeken, lefoglalták a marseille-i kikötő közelében a szállást, intézik az akkreditációt. Június 12-én érkezik meg Marseille-be a már Tokióban jól bevált olimpiai konténer, amely a versenyzők kényelmét szolgálja majd. A negyvenlábas magasított konténerben lesz lehetőség a futamok között pihenőre, regenerációra. A szakemberek július 20–21-én érkeznek meg az olimpia helyszínére, a versenyzők már a Hyères-ben sorra kerülő áprilisi Last Chance regatta után Marseille-be teszik át főhadiszállásukat. Az ILCA hajósosztály küzdelmei augusztus 1-jén kezdődnek, az éremfutamokra augusztus 6-án kerül sor.

„Az elnökség elfogadta a szövetségi kapitányok által tett finanszírozási javaslatot. Az alaptámogatás a három szerződéses versenyző részére 98 millió forint, ebből Érdi Mária 41 millió, Vadnai Jonatán 33 millió, Vadnai Benjamin pedig 24 millió forint támogatást kap” – mondta a főtitkár, jelezve, ez az összeg messze nem fedezi a versenyzők felkészülésének teljes költségét. Az olimpiára utazó támogatói csapat ötmillió forintból gazdálkodik. A csapat összetétele: Berecz Zsombor és Ian Ainslie (csapatvezető) szövetségi kapitányok, Vadnai Benjamin edző, Enrico Strazerra (Érdi Mária edzője), Baranyi-Keresztúri Anikó (Érdi Mária gyógytornásza) és Tóth István (Vadnai Jonatán fizioterapeutája).

A magyar vitorlázók eddig kétszer szereztek érmet olimpián: a Detre testvérek (Repülő Hollandi) az 1980-as moszkvai játékokon a dobogó harmadik fokára állhattak fel, Berecz Zsombor pedig három éve, Tokióban ezüstöt nyert Finn dingiben.

szöveg: Ambrus Gábor

címlapfotó: olympics.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!