Jól teljesítettek a négycsillagos hotelek

A hazai szállodák árbevétele január után februárban is kedvezően alakult. A bruttó forgalmuk országos szinten 6,7, Budapesten 4, a fővároson kívüli hotelekben 9, a balatoni régióban 19,4 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.


Február végéig a belföldi vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal mérséklődött, a külföldieké pedig 0,8 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál. A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére az első két hónapban a Szép-kártya-forgalom 11,8 százalékkal nagyobb volt a bázisnál.

Legfontosabb beutazó piacainkról növekedés mutatkozott Csehországból (11 százalék), Franciaországból (9,3), Nagy-Britanniából (8,6), az USA-ból (6,5), Romániából (7,1 százalék) és Izraelből (4,8). Visszaesés volt viszont Németországból (7,2 százalék), Ausztriából (5), Oroszországból (8,6) és Olaszországból (12,3).


A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 81,7 százaléka Európából, 12,9 százaléka Ázsiából, 4,4 százaléka Amerikából, 1 százaléka Ausztráliából és Afrikából érkezett. Az európai országokból 1, az Európai Unióból 0,1 százalék volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben Ázsiából 12,3 százalék volt a növekedés, ami főleg az 50,3 százalékos dél-koreai, a 12,4 százalékos kínai és a 30,5 százalékos indiai bővülésnek köszönhető.


A szállodai kategóriák között az egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevételben, vagyis Revparban országos szinten a négycsillagos hotelek teljesítettek a legjobban, 13 százalékos növekedéssel. Február végéig a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt főváros között Budapest a Revpar-mutató tekintetében 39,7 euróval a 4. helyet érte el Bécs, Varsó és Prága mögött, Pozsony előtt.


Február végéig a szállodai vendégéjszakák száma az Észak-alföldi, a Budapest–Közép-dunavidéki, a Balatoni, a Közép-dunántúli és a Tisza-tavi régióban nőtt. A Dél-dunántúli, a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régiókban csökkent – írta a turizmus.com.

(fotó: szállás.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!