Intenzív 2023-as évet zárt a The Ocean Race

A hihetetlen évről megszületett az összefoglaló jelentés, illetve nyilvános lett a 2025-ös The Ocean Race Europe és a 2026–27-es The Ocean Race versenykiírása.

A 2023-as évet a The Ocean Race január 15-i, alicantei rajtja nyitotta meg, útjára indítva a regatta történetének első olyan eseményét, amelyen a csúcstechnológiás, emelőszárnyas, repülő IMOCA-kkal versenyeztek, és amely a Whitbread Round the World Race-től a Volvo Ocean Race-en át a The Ocean Race-ig tartó 50 éves történet legújabb fejezete lett.

Az indulástól a júliusi nagy fináléig lebilincselő verseny zajlott a vízen, beleértve a megmérettetés történetének leghosszabb dél-óceáni szakaszát és új egytestű vitorlás sebességi rekord felállítását. A verseny az 11th Hour Racing Team győzelmében csúcsosodott ki, ők lettek az első USA zászló alatt hajózó csapat, amely megnyerte a regattát. Eredményüket a World Sailing az Év csapata díjjal ismerte el.

A földkerülő vitorlásversennyel párhuzamosan az óceánokért is küzdöttek a vitorlázók és a szervezők: a utóbbiak 75 százalékkal csökkentették az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat az előző kiadáshoz képest. Richard Brisius, a The Ocean Race elnöke: „Hihetetlen verseny volt, amelyen sok vitorlázó vállalta első alkalommal a The Ocean Race kihívását, és több nő vett részt a regattán, mint valaha. Minden vitorlázónk és csapatunk ütközött jelentős nehézségekbe az esemény során, de mindenki elhárította az akadályokat. Mindeközben fontos lépéseket tettünk az óceánok védelmére és helyreállítására irányuló közös küldetésünkben. Már látjuk, hogy ez a munka a jövőben is a tevékenységünk középpontjában áll majd.”

Mostanra elkészült egy átfogó jelentés a csapatok, a partnerek, a rendező városok és az érdekelt felek számára jelentős globális médiavisszhangot és értéket teremtő, amelynek legfontosabb számai így festenek:

– Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75 százalékos csökkenése az előző versenyhez képest.
– 8,1 milliárdos összesített médiamegjelenés.
– 2,6 milliárdos közösségi média elérés.
– 2,4 milliárdos olvasottság a fenntarthatósággal kapcsolatos online híreknél.
– 33,8 millió közösségimédia-videó megtekintése.
– 5400 órányi televíziós közvetítés.
– 1,8 millió látogató az Ocean Live Parkban.
– Több mint 4 millió adatpont rögzítése a fedélzeti tudományos programmal.

És ha már jövő: a verseny honlapján elérhető a 2025 nyarának végén megrendezendő The Ocean Race Europe, valamint 2026–27-es The Ocean Race versenykiírása. A második The Ocean Race Europe nevezési időszaka már megnyílt, a 2026-27-es The Ocean Race-re február 1-jétől lehet regisztrálni, de maximum 10 IMOCA-csapat jelentkezését fogadják el.

A verseny hivatalos dokumentumfilmje, A Voyage of Discovery: The Ocean Race című, a Warner Bros. Discoveryvel közösen készített produkció már elérhető az Eurosport és a Discovery+ csatornán Európában és Ázsiában, valamint az Egyesült Államokban a Max streamingplatformon.

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: amazon.com, 11thhourracing.org, yacht.de)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!