2025-ben jön a következő The Ocean Race Europe

Az időpont megvan, így jelentkezhetnek azok a városok, amelyek szeretnének a verseny állomásává válni.

Miközben a The Ocean Race jelenlegi kiadása visszatért az északi félteke, a verseny szervezői már a tízéves tervezési ciklus következő nagy eseményére, a The Ocean Race Europe 2025-re készülnek.
A The Ocean Race Europe az első olyan nagy nemzetközi sportesemények között volt, amely a Covid-zárlatok után újraindult. A két osztályban versenyző 10 csapatot felvonultató esemény a 2021-es év nagy sikere lett, és a sportot ötvözte egy meglehetősen konkrét programmal. A 2025-ös kiadásnak még nagyobb ambícióval állnak neki: a Connecting Europe: Racing to restore our ocean and waters (Európa összekapcsolása: Versenyzés óceánjaink és vizeink egészségének helyreállításáért) címmel a The Ocean Race Europe a tervek szerint 2025 késő nyarán indul a Balti-tengerről, és a Földközi-tengeren ér véget, közben akár öt megállóval.

A programban szerepelnek offshore szakaszok a fogadó városok között, valamint kikötői versenyek és pro/am vendégvitorlázás. Az időpont kihirdetésével párhuzamosan felkérték Európa tengerparti városait, hogy jelezzék az érdeklődésüket az esemény megrendezése iránt, egyúttal mutassák be, hogyan tudnának együttműködni a The Ocean Race Europe-pal az óceánok és a belvizek védelmét, illetve helyreállítását célzó projektekben.

„A The Ocean Race mostani kiadása megmutatta, hogy a sport és egy komoly cél összekapcsolásának milyen ereje van – mondta Richard Brisius, a The Ocean Race elnöke. – Az érdekelt felekkel és a fogadó városokkal együtt támogatjuk az óceánok egészségének helyreállítását és elkötelezettek vagyunk az óceánok jogainak előmozdítása mellett. A The Ocean Race Europe közelgő kiadása ennek a munkának a folytatása, és olyan városokkal szeretnénk együttműködni, amelyek osztoznak ebben a jövőképben.

A The Ocean Race Europe-ot az EU-nak a vizek állapotának helyreállítását célzó küldetése inspirálja. Az Európát körülvevő valamennyi nagyobb tengeri medencén keresztül versenyezve az esemény az óceánok helyreállításához szükséges gyakorlati megoldásokat és politikákat fogja népszerűsíteni. Az Ocean Race Europe hozzájárul a tudományos kutatáshoz is, minden állomáshelyén ismeretterjesztő programokat és workshopokat szervez. Az első The Ocean Race Summit Europe rendezvényen olyan előadók is részt vettek, mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős biztosa.

A több tagországon áthaladó The Ocean Race Europe 2025 az európai együttműködés és identitás, a nyitott határok, az európai Green Deal, a digitális átalakulás és az európai gondolkodásmód erejének demonstrációja lesz. Ez a közös kihívások kezelése érdekében a nemzeti határokon átnyúló pozitív és proaktív együttműködésre épül.”

A The Ocean Race jelenlegi kiadása több mint egymillió látogatót vonzott az Ocean Live Parkba a verseny útvonalán fekvő első négy fogadó városban. Az európai esemény sikeres megállóhelyeinek kialakításához az alapvető technikai követelmények kezelésén túlmenően kulcsfontosságú a fogadó város határozott elképzelése, amely a The Ocean Race által a jelenlegi világ körüli versenyre kifejlesztett Ocean Live Park koncepcióra épül.

A The Ocean Race Europe megrendezéséhez szükséges technikai követelmények listája rendelkezésre áll, és a sikeres városok kiválasztására ennek teljesítése, valamint az esemény általános elképzelései és koncepciója alapján kerül sor.

Ilyen volt a 2021-es The Ocean Race Europe:

YouTube video

(forrás: The Ocean Race Europe, fotók: infoplaza.nl, theoceanrace.com, sailracecrew.com, dutchsail.com, barchemagazine.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!