Izgalmas kihívást jelent az Ocean Race Europe

Néhány nap múlva rajtol az Ocean Race Europe, amely eddig ismeretlen terepre viszi azokat a versenyzőket, aki csapatban indulnak egyszemélyes vitorlázásra tervezett hajókkal.

A korábban Whitbread, majd Volvo Ocean Race néven ismert földkerülő regatta 2022 októberében rajtol legközelebb, ennek felvezető- és teszteseménye a május 29-én útjára induló Ocean Race Europe. Ezen hét Volvo Ocean 65-ös és öt IMOCA 60-as indul, utóbbi osztály a szólóvitorlázás világából lehet ismerős, ilyenekkel futják például a nemrég véget ért Vendée Globe-ot. Ám most ezek fedélzetén sem egy-egy ember lesz, hanem négy- és ötfős csapatok, ami érdekes helyzet elé állít mindenkit, a különböző stílusú vitorlázáshoz szokott legénységi tagoknak ugyanis meg kell tanulnia együtt dolgozni.

Annie Lush részt vett már a VOR-on, még korábban egy olimpiai kampányban, most pedig az Offshore Team Germanyt erősíti (ahogy Benjamin Dutreux szólóvitorlázó is), elmondta: „Igyekszünk rájönni, mit tudunk átvenni a Vendée Globe-ból, és mit az Ocean Race-ből. Négyen leszünk, plusz az automata kormány, úgyhogy valószínűleg kompromisszumos megoldást kell alkalmaznunk, de még nem látszik, melyik verzióhoz leszünk közelebb. Mivel ezeket a hajókat egyszemélyes vitorlázásra találták ki, nehéz gyorsan végrehajtani rajtuk a manővereket, és másképp is kell vinni őket, mint a nagy létszámú legénységre optimalizáltakat. Én komoly kihívásként élem meg, remélem, hogy az érdeklődők is meglátják benne az izgalmat.

Óceáni szakaszaink lesznek, de elég rövidek, ráadásul a part közelében, azt pedig mind tudjuk, ez mit jelent: rengeteg manővert és kevés alvást. Óriási hiba lenne azt gondolni, hogy azt a három-négy napot az ember kibírja alvás nélkül, energiaszeletekkel. Mert egy szakaszt még csak-csak le lehet nyomni így, de mi majd egy hónapot fogunk együtt vitorlázni összesen, alig lesz idő regenerálódni.”

Clarisse Crémer kilencedik (és az első női versenyző) lett a legutóbbi Vendée Globe-on, ezúttal Thomas Ruyant-hoz (szintén szólóvitorlázó) csatlakozott: „Nagyon más lesz így vitorlázni, mint egyedül, rengeteg a tanulnivalónk. Ugyanakkor – a társaság miatt – talán nyugodtabban tudunk majd pihenni, nagyobb biztonságban érezzük magunkat még akkor is, ha intenzívebb lesz a menet.

Júniusban a mediterrán térségben gyenge szelek szoktak fújni, valószínűleg jó sok vitorlacserét kell bonyolítanunk, és úgy sejtem, egy pillanatra sem fogunk lankadni. A szkipper Thomas Ruyant, a stratéga és taktikus Morga Lagraviére, nekem pedig azt kell tennem, amit ők mondanak, de úgy sejtem, mindig egyet fogok érteni a döntéseikkel.”

Az Ocean Race Europe első szakasza május 29-én rajtol. Az útvonal:

YouTube video

(fotók és forrás: imoca.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!