Íme a legjobbak: Foiling Awards 2022

Az ötödik alkalommal meghirdetett esemény díjkiosztójára a milánói Teatro Arcimboldiban került sor, ünnepélyes keretek között.

A járvány miatti egy év kihagyás után a díjakkal ezúttal a 2020-as és 2021-es eredményeket vették figyelembe.

Íme a tizenkét kategória díjazottjai

Női vitorlázó: Josie Gliddon
Malcesinében uralta a Moth-világbajnokság mezőnyét, inspirációt jelent minden repülni vágyó lány számára.

Férfivitorlázó: Tom Slingsby
Abszolút győzelem. Tom előbb megnyerte a Moth-világbajnokságot Malcesinében, majd diadalra vezette az ausztrál csapatot a Sail GP-ben.

Csapat: Alinghi
Jelölésük a GC32-es mezőnyben elért sikerekhez kapcsolódott, díjazásuk ugyanakkor elismerés is, hogy kihívóként visszatérnek az America’s Cupba.

Esemény: 36. America’s Cup
Az America’s Cup első, repülő egytestű hajókkal megrendezett kiadásának sikerét mindenki láthatta. Nagy lökést adott a foiling világának.

Projekt: Flying Nikka
A hajótest már elhagyta a valenciai hajógyárat, alig várjuk, hogy láthassuk repülni.

Egyedi hajó: SVR Lazartigue
32 méteres repülő trimarán, amelyet a Mer Concept tervezett Francois Gabart számára, tele innovatív megoldásokkal.

Amatőr projekt: Minimoth
A 13 éves Finn Morris a járvány miatti lezárások alatt tervezett egy, magasságának és korának megfelelő Mothot.

Innováció: Level Foils
A kis elektromos motorral hajtott deszka egyszerűvé és bárki számára elérhetővé teszi a víz felett repülést.

Fenntarthatóság: Eco Foiler
Egy kis méretű, alig négy méter hosszú repülő vitorlás, amely száz százalékban természetes és újrahasznosítható anyagokból készült.

Sorozatgyártható hajó: Vortex
A hajó, amelynek célja, hogy a foliozást egyszerűvé, biztonságossá és mindenki számára elérhetővé tegye.

Kereskedelmi projekt: Moby Fly
Személyszállításra szánt szárnyashajó három méretben: 10, 18 és 30 méteres hosszban. 35 csomós végsebesség és takarékos megoldás – akár 70 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint egy dízelmotorral hajtott komp.

Motoros: MerConcept
Az első villanymotorral hajtott katamarán, amely foilokon közlekedik. Tizenkét méter hosszú, öt méter széles, 22 csomós utazósebességgel és 90 mérföldes hatótávolsággal.

Az estet – amelynek műsorvezetője Stefano Vegliani olasz szakújságíró és Hattie Rogers brit foilvitorlázó volt – David Graham, a World Sailing vezérigazgatója nyitotta meg. A vitorlázás nemzetközi szervezete épp a közelmúltban adta meg a Foiling Weeknek a Különleges esemény (Special Event) státuszt. Graham megjegyezte, hogy a 2024-es párizsi olimpiai érmek felét foilos hajóosztályokban osztják ki.

Bár a legtöbb győztes személyesen lépett színpadra, nem mindenki tudott megjelenni a rendezvényen, Francois Gabart például edzés közben, a Vizcayai-öbölből jelentkezett be az SVR Lazartigue trimarán fedélzetéről.

A Foiling Week fő partnere továbbra is a Fraglia Vela Malcesine, az idén június 30. és július 3. között rendezik meg az eseményt. Ekkor debütál a Foilos Filmfesztivál is, a vetítéseknek a Palazzo dei Capitani ad otthont.

(forrás: Sail-World.com, fotók: The Foiling Week)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!