Hölgyek a Darázson – női WASZP-vitorlázók

Az osztály 2017-ben jelent meg a színen, észszerű költségek mellett fenntartható egyszemélyes foilos hajót mutatva be a közönségnek. A fiatalok odavannak érte.

Az európai szezon lassan a végéhez közeledik, így megvonható a 2021-es évad mérlege. Ebből most a hölgyeket emeljük ki.

Mathilde Robertstad (NOR) lett az első női WSZP-os, aki Európa-kupa-állomást tudott nyerni (Kiel, Németország), CJ Perez az Egyesült Államok bajnokságán diadalmaskodott, Hattie Rogers az ír bajnokságon ért el ötödik helyezést.

Perez többek között a sokszoros bajnok Sam Blouint is maga mögé utasította, győzelme után pedig azonnal repülőre ült, hogy Cádizban csatlakozzon csapattársaihoz, lévén a United States SailGP-t erősíti. Pearl Lattanzival párban a tizenhat hajós hawaii program húzónevei. Állítása szerint a WASZP-on gyűjtött tapasztalatokat remekül tudja hasznosítani az F50-es katamaránon (képünkön ő a balról a második).

Norvégiában szisztematikus munka zajlik a Foiling Norway égisze alatt, innen érkezett Nora Doksrod, aki az idén női Európa-bajnok lett, több tízen belüli futameredményt felmutatva.

Máshol is sok lány választja a WASZP-ot ifjúsági programjának kiegészítése gyanánt, vagy annak befejezését követően, olyanok, mint Victoria Schulteis, aki az idei 49er FX Európa-bajnokságon negyedik lett testvérével.

Az északi félteke nyara október 29–31. között zárul a WASZP-osok számára, az Európa-kupa spanyolországi fordulójával. 2022-ben pedig remélhetőleg teljes szezont fut a mezőny, jó néhány nemzeti bajnoksággal és a WASZP Játékokkal a Garda-tavon (július 9-16.).

WASZP-ozás, mint a SailGP kísérőprogramja:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: sailing-news.com, sb.no, livesaildie.com, yachtracing.life, unravelmalta.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!