Verseny az idővel: szárnyalás az életért

Egy hónapos előkészítő munka után kis híján dugába dőlt hat vitorlázó jótékonysági akciója. Végül igen emlékezetes és sikeres fél nap kerekedett a kísérletből.

Pierre Leboucher, Mael Garnier és Corentin Horeau (Franciaország), valamint Hattie Rogers, Edward Higson és William Heathcote (Nagy-Britannia) a Lymington–Le Havre közötti 108 tengeri mérföldes távot azért akarták megtenni, hogy adományokat gyűjtsenek a National Health Service és az Assistance Publique Hôpitaux de Paris számára.

A kísérlet előestéjén robbant a bomba: a brit kormány bejelentette, hogy minden állampolgárukat, aki augusztus 15-én hajnali négy után kíván belépni a szigetországba Franciaország felől, 14 napos karanténra kötelezik. Emiatt aztán felgyorsultak az események, a csapat egy logisztikai trükköt követően, hajnali 5.30-kor indította a projektet, 7.45-kor pedig nekivágott az útnak a Royal Lymington Yacht Club sólyájáról. Először néhány túravitorlás kísérte őket, majd egy rövid időre a Brit Haditengerészet egyik hajója is melléjük állt.

Emlékezetes pillanata volt a menetnek az ikonikus Needles kerülése, majd a társaság megindult Le Havre felé. Csakhogy a szél gyengülni kezdett, így féltávnál életbe lépett a B terv: a vitorlázók Port du Becquet (Cherbourg) felé vették az irányt. Húsz mérfölddel a cél előtt delfinek csatlakoztak a brigádhoz, majd egy kimerült madár szállt le a kísérőmotoros vezetőjének fejére. Később többször ingázott a WASZP-ok és a motoros között, aztán a kikötőbe érkezést követően elrepült.

Végül 22.30-kor értek partot, ezzel a Foil for Life Challenge by Lemer Pax a kedvezőtlen előzmények ellenére kiteljesedett. Hattie Rogers elmondta: Sejtettük, hogy hosszú és emlékezetes menet lesz, francia barátaink már meg is hívtak bennünket a nemzeti bajnokságukra, mi pedig őket a miénkre. Menet közben pedig azt tervezgettük, hogy mi legyen a 2021-es kihívás.

Végül körülbelül ötezer font gyűlt össze mindkét szervezet számára, köszönhetően a vitorlázókat segítő 40 önkéntes munkájának is.

YouTube video

(Forrás: sail-world.com, fotók: advertiserandtimes.co.uk, sail-world.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!