Így közlekedhetünk a Tisza-tavon

A Tisza-tó felfedezéséhez muszáj tisztában lenni a szabályokkal. Nézzük az alapvető közlekedési szabályokat és azokat a helyeket, ahová csak evezve lehet bejutni.

A Tisza-tó Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területének egyes részeit tilos belsőégésű motorral hajtott kishajóval vagy csónakkal látogatni. A szabályra azért van szükség, mert e területek állat- és növényvilága olyannyira páratlan, hogy a motorok által okozott károsanyag-kibocsátás tönkretenné. Éppen ezért a Porong tava, Ispán tava, Hód, Gaznyilas, Partos-fenék és az Óhalászi-holtág területét csak evezve vagy elektromos motorral lehet megismerni.

A Tisza-tó 33-as főközlekedési úttól dél-nyugatra eső részének a Kis-Tisza bal partja a Laskó-patak torkolatáig – Kozma-fok – V. öblítőcsatorna – Tisza jobb partja és a Kis-Tisza 33-as főközlekedési út által határolt területén a belsőégésű motorral hajtott vízi járművek elől elzárt területek kivételével – mindössze 4 kW teljesítmény alatti belsőégésű motorral hajtott kishajóval és csónakkal lehet közlekedni.

Ugyan a nemzeti park területéhez tartozik, de a közlekedési korlátozások nem terjednek ki a Tisza fő medrére, a tiszavalki kikötőből a IX. öblítőcsatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra, a Füredi-Holt-Tiszától a X. öblítőcsatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra és a nemzeti park által kijelölt útvonalakra.

A Tisza-tó partélétől mért 200 métertől, valamint az öblítőcsatornákban sebességkorlátozás van elrendelve. Ez azt jelenti, hogy a megengedett sebesség nem lehet több 10 km/h-nál. Az öblítőcsatornákban úgy kell elhaladni egymás mellett, hogy egyik fél se keltsen hullámot. A kikötött hajók és az úszóművek mellett úgy szükséges elhaladni, hogy ne keletkezzen olyan hullám vagy szívóhatás, amely által a hajók egymásban kárt tehetnének vagy az ott tartózkodók veszélybe kerülhetnének.

Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a csónakvezetőkre, itt olvashat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!