Gorsiumban elkészül a római kori hajó

A végéhez közeledik a korhű, késő római kori hajó építése a Gorsium Régészeti Parkban. Az utolsó nagyobb munkálatokat június 5-én, szombaton nyilvános esemény keretében kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

A különleges építkezés tavaly júniusban kezdődött el Gorsiumban. Egy eredeti méretű, római korabeli hajó készül az egykori kikötő közelében felállított sátor alatt.

A kezdeményezés végén a látogatók egy 9 méter hosszú folyami őrnaszádot vehetnek birtokba, amelyhez hasonlók közlekedtek egykor a Sárvízen.

Június 5-én, szombaton a látogatók is részesei lehetnek a munkának, hiszen nyilvános esemény keretében kerül sor a hajóépítés utolsó fázisaira. Őszig még kisebb munkálatok hátravannak, azonban jövő szombattól a látogatók körüljárhatják és közelről is megnézhetik a történelmi jelentőségű alkotást. A 9,1 m hosszú, a legszélesebb részein 1,75 méteres, 1,5 tonnás hajó építéséhez a mainzi Rajna-ágnál elsüllyedt hadászati célú hajók szolgáltak alapul.

Gorsiumban az ókorban kikötő üzemelt, ahová a Sárvízen lehetett felhajózni. Ennek felelevenítésére épül az egykori dokk közelében a különleges vízi jármű – írta a szekesfehervar.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!