Ezen a szigeten élt Robinson Crusoe

A Chiléhez tartozó Alejandro Selkirk-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén lévő Juán Fernández-szigetek legnyugatabbi tagja. A nevét egy brit haditengerészről kapta, akinek a története inspirálta Danielt Defoe-t a Robinson Crusoe megírásához.

A vulkáni eredetű sziget „szárai” kb. 10-10 kilométeresek, legnagyobb szélessége nem egészen 5 kilométer, és a 48 négyzetkilométeres területének jó része igen meredek, éles gerincű hegyormokból áll. A szigeten 149 növényfajt azonosítottak, amelyből 91 faj csak itt él.

Alexander Selkirk a brit haditengerészet tisztje volt, aki féllegális kalózkodásból élt, és a felfedezőből kalózzá lett William Dampier kapitány csendes-óceáni expedícióján szolgált. Mivel hajója, a Cinque Ports állapota rossz volt, ezért Selkirk kérte, hogy tegyék partra, mivel a bárkát nem tartotta tengerjárásra alkalmasnak (nem sokkal később el is süllyedt). Ezután Selkirk több mint négy éven át a Más a Tierra nevű szigeten élt. Többször jártak arrafelé spanyolok, akik megmenthették volna, ám mivel akkor a spanyolok és a britek hadban álltak, Selkirk inkább maradt a sziget foglya. 1709-ben ismét Dampiert sodorta felé a sors, az egykori kapitány ekkor tisztként szolgált egy hajón, amely vízért állt meg a szigetnél, és ekkor mentették meg a skót származású tisztet.

Többek közt Selkirk kalandja ihlette Defoe világhírű regényét, és a Más a Tierra sziget ennek tiszteletére kapta meg 1966-ban a Robinson Crusoe nevet. A szigeten 2005-ben végzett ásatások során Selkirk korából számos tárgy – szögek és egy navigációs eszköz – maradványát azonosították, valamint feltárták az egykori lakhelyét is – írta az ng.24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!