Elszíneződött a Velencei-tó vize

2023. július 17.
Címkék :

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) folyamatosan végzi a vízminőség-ellenőrzéseket, a vizsgálatokba külső szakembereket is bevontak.

A Velencei-tó „haragos” színe semmilyen hatással nincs a víz minőségére, abban fürdeni épp olyan élvezetes, mint a világosabb vízben. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt figyeli, hogy a víz klorofill értékének növekedése hatással lesz-e az élővilágra.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója: „A Velencei-tavon kétheti rendszerességgel mérjük a vízminőségi paramétereket. A június 14-én vett minták alapján a klorofill tartalom valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél. A tóban azonban nem jellemző a magas klorofill koncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű. Az alga-összetételben az igen kis méretű, úgynevezett pikoalgák dominálnak, a problémás, vagyis potenciálisan toxikus fonalas nitrogénkötő fajok egyedszáma minimális. Az elszíneződés egyik oka feltehetően a megváltozott alga összetétel miatt következett be. A változás okait folyamatosan figyelemmel kísérjük, és az okokat próbáljuk egyértelműen meghatározni, külső szakértők bevonásával is. Ezek igen sokrétűek lehetnek, hiszen a tavalyi rekord alacsony vízállás miatt a szárazra került parti területek szervesanyag tartalmának oxidálódása, a betorkolló vízfolyások kitisztítása, a dinnyési tórész szárazra kerülése és ismételt elárasztása is szerepelhetnek a kiváltó okok között. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a pikoalga elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőség-romlást nem okoz.

fotók: feol.hu

forrás: berek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!