Előzzük meg a vízi baleseteket!

A vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, mégis meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére. Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

fotó: vizimentok.hu
  1. Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  2. Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  3. Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkedünk!
  4. Kerüljük a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről való hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  5. Amennyiben nem vagyunk biztosak az úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre megyünk, mindenképpen használjunk mentőmellényt!
  6. Lehetőleg kerüljük az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  7. Ne fogyasszunk alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyünk egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  8. Távol a parttól kerüljük az egyedül való úszást, fürdőeszköz-használatot!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén valaki bajba kerül vagy bajba jutottakat észlel, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon! – írta a hirbalaton.hu.

fotó: indirekt.hu

címlapkép: elobolygonk.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!