Felavatták az első mentőmellényállványt

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ingyen biztosít mentőmellényeket strandokon, kikötőkben gyermekek számára, amelyeket egy messziről is jól látható mentőmellényállványon helyeznek el. Az első fel is avatták Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon a KÜRT Zrt. finanszírozásában.

A legveszélyeztetettebb korosztály számára biztosítunk ingyenes mentőmellényeket, hogy biztonságban legyenek a vízpartokon. Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a kikötő mély vízébe, egy stégről a folyóba vagy a vízibicikliről a tóba, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre. Ebben segítünk az állványainkkal” – mondta el a bemutatón Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben állítják fel az állványokat. A rajtuk található mellényeket bárki ingyen használhatja. A cél, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen. Ha pedig nincs mellényük vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet.

A szakszolgálatot a megvalósításban cégek segítik, amelyek egy-egy állvány örökbefogadásával járulnak hozzá a mentőmellényhasználat népszerűsítéséhez. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Vízimentők kezdeményezésének első állványát fogadhattuk örökbe. Itt, Balatonalmádiban a strandon valóban olyan helyen áll, ahol a biztonságot maximálisan kiszolgálhatja. Reméljük, hogy a kihelyezett mentőmellényeknek köszönhetően többen gondolnak majd a vízi biztonság fontosságára és egyre szélesebb körben elterjed a mentőmellény használata” – hangsúlyozta Kmetty József, a KÜRT Zrt. vezérigazgatója. Az első állványhoz a mentőmellényeket ingyen ajánlotta fel a PI-ER Technical Kft.

Az állványok egy nagy mentőmellényt mintáznak, figyelemfelkeltők és figyelmeztetők. Tizenkét különböző méretű, bevizsgált mellény kap helyet ezekben a térszobrokban. Az állványokon ez olvasható: „Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!” A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy a helyükre tegyék vissza ezeket az eszközöket.

A VMSZ várja további szponzorok jelentkezését, akik finanszíroznák újabb mentőmellényállványok megjelenését – nemcsak a Balaton-parton, hanem országosan.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!