Egykori hírességek a tengeren – második rész

Coco Chanel azt mondta, egy szerelmi kapcsolat kezdetének tökéletes helyszíne egy hajó fedélzete. És tartotta is magát ehhez, amikor Westminster hercegével sodorta össze az élet.

Egy hajón vált nyilvánossá a csinos fiatal színésznő és a nála harminc évvel idősebb médiamogul viszonya is: Marion Davies vékony volt, szőke és kék szemű, emellett szívélyes és vidám. Iskolás évei alatt enyhén dadogott, ami miatt visszahúzódóan viselkedett, és a színjátszás felé fordult. Szinte azonnal sikeressé vált, 1917-ben (20 évesen) Florenz Ziegfeld munkát ajánlott neki Follies című színházi revüsorozatában, és jó esélye volt megjelenni az akkor újdonságnak számító mozifilmek egyikében is. A házas és 53 éves William Randolph Hearst azonnal beleszeretett, amint meglátta, a legenda szerint minden este megnézte a Folliest, két széket foglalva: egyet magának, egyet a kalapjának. Elárasztotta Daviest ajándékokkal, támogatta a karrierjét, vigyázott rá. 1920-ban már naponta beszéltek, verseket írt a hölgynek, felújított egy házat a városban édesanyja és nővérei számára. Mindezt igazi szerelemként élte meg, de akkoriban egy válás szóba sem jöhetett. 1921-re Hearstnek elege lett a felesége és a szerelme közti egyensúlyozásból, sokkal több időt szeretett volna Marionnal tölteni. Ezért azt javasolta, hogy néhányan szálljanak fel Oneida nevű jachtjára az Enchantment című film privát forgatásának apropóján.

Amikor nemzetközi vizekre értek, Hearst munka helyett egy mexikói nyaralás ötletét dobta be, a hátrahagyott feleségnek onnantól végleg tudomásul kellett vennie, hogy Davies része a férje életének. Később, egy másik túrán Charlie Chaplin és második felesége, Lita Grey volt a vendég, és Marion utóbbinak fakadt ki: „Bármit megadnék azért, hogy hozzámehessek ehhez a bolond vénemberhez. Nem a pénzért vagy az anyagi biztonságért, ezekből már eddig is bőven többet nyújtott nekem, mint amennyire valaha szükségem lehet. Azért sem, mert olyan remek társaság volna, mert legtöbbször untat a vele való csevely. És persze szó nincs arról, hogy remek szerető lenne, bármikor és bárhol találok egymillió nála jobbat. De tudod, mit ad nekem? Az érzést, hogy számítok neki, hogy értékes vagyok számára. Kedves hozzám, én pedig sosem hagynám el.” És nem is tette.

Aristotle Onassis több mint 3 millió fontot költött egy 92 méteres kanadai fregattra, hogy a Christina nevű luxusjacht legyen belőle: csalási freskók díszítették az étkezőt, a bárszékeket fehér bálnák előbőrével borították („Hölgyem, ön a világ legnagyobb péniszén ül” – mondta egyszer Onassis Greta Garbónak), az úszómedence vizének hőmérsékletét szabályozni lehetett, a négyszobás tulajdonosi lakosztályban tíkfa borította a dolgozószoba falát, márványból volt a kád és velencei tükrök lógtak fürdőben.

A hajó három híres afférnak is háttere volt, az első 1957-ben kezdődött Maria Callas operaénekessel. Ari rántottára és pezsgőre invitálta, de Callas férje, Giovanni Meneghini mindkettejük nevében lemondta a meghívást. Ez nem vette el a mágnás kedvét, két éven át virágcsokrok és telefonhívások útján győzködte Callast, hogy legyenek a vendégei. 1959 nyarán aztán összejött a dolog, velük utazott még Winston Churchill, annak orvosa és titkára, Toby nevű kanárija és Ari lánya, Christina (akiről elnevezték a hajót). Meneghini gyanakodott, de nem tudta, hogy felesége és Onassis már szeretők egy ideje. Isztambulba érve Callasnak elege lett, nem akarta tovább titkolni a kapcsolatot, az 53 éves Ari győzelme teljessé vált: meghódított egy nála 20 évvel fiatalabb asszonyt, aki ráadásul a világ leghíresebb énekesnője volt. Meneghini kétségbeesve kérdezgette, mit tehetne, mire lakonikus választ kapott Aritól: én tengerész vagyok, az ilyesmi pedig megesik a tengerészekkel.

Mindkettejük aktuális házassága véget ért, a viharos kapcsolat még nyolc évig tartott, amikor Onassis dobta Callast. Új kiszemeltje Lee Radziwill, Jackie Kennedy testvére volt.

Kennedyék harmadik gyereke korán született és meghalt 1963 augusztusában, Radziwill pedig elhívta Jackie-t, hogy a Christinán lábadozzon. Ari nyolcféle kaviárral és a legjobb borokkal készült a vendég fogadására, 60 fős legénységét két fodrásszal, három séffel, svédmasszőrrel és házi zenekarral bővítette. Onnantól csak Jackie érdekelte, amit tovább fokozott Kennedy elnök néhány hónappal későbbi meggyilkolása. De azért szükség volt még egy túrára, mire tető alá hozták a házassági szerződést. Talán sosem volt olyan nehéz igent mondani a Christina fedélzetén.

Az első részben: Coco Chanel és Westminster hercege, valamint Wallis Simpson és VIII. Edward

(forrás: boatinternational.com, fotók: wikimedia.org; alltahtsinteresting.com; aristotle-onassis.blogspot.com; immortalbeautiescom.files.wordpress.com; nyt.com; time.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!