Egykori hírességek a tengeren – első rész

2021. január 16.
Címkék :

Coco Chanel azt mondta, egy szerelmi kapcsolat kezdetének tökéletes helyszíne egy hajó fedélzete. És tartotta is magát ehhez, amikor Westminster hercegével sodorta össze az élet.

Monte-Carlóban találkoztak, a kaszinóban, ahol Coco együtt vacsorázott egy másik barátnőjével, akit a herceg – Hugh Grosvenor, Anglia leggazdagabb embere – szintén ismert, így volt miért odamennie a hölgyek asztalához. Az elegáns, szellemes és független nő, aki szegény család gyermekéből lett ismert tervező és gazdag ember, azonnal lenyűgözte őt. Elárasztotta figyelmessége jeleivel, a küldött ajándékok között az ékszerektől a skót birtokon kifogott lazacig minden szerepelt. Chanel 1924 tavaszán adta meg magát, akkor lépett először a 86 méteres Flying Cloud fedélzetére, és azonnal a luxus világába csöppent: selyemfüggönyök és személyzet fogadta, sőt, a herceg még egy kis zenekart is szerződtetett, hogy minden este táncolhassanak.

És akkor ott voltak még a házak, szerte a világban, készen az azonnal használatra: kocsik feltankolva, éléskamra megtöltve, szolgák Grosvenor egyenruhában. Uruk a legritkább esetben jelezte előre az érkezését, és sehol sem maradt három napnál tovább. Rajta keresztül ismerkedett meg Chanel Winston Churchill-lel, aki nagy tisztelője lett. És a Flying Cloud volt az, amelynek fedélzetén állva Coco kiszúrta azt a földdarabot, ahol a saját villáját – egyetlen igazi otthonát –, a La Pausát felépíttette (Párizsban történetesen a Ritz Hotelben lakott).

Néhány évvel azután, hogy évtizedes kapcsolatuk véget ért, a herceg felajánlotta a hajót egy barátjának, aki szintén innen indította (volna) később nagy port kavaró szerelmi viszonyát: VIII. Edward király fejét az amerikai, házas, de egyszer már elvált Wallis Simpson csavarta el, kapcsolatukról hivatalos információk nem láttak napvilágot, de pletykák Nagy-Britanniában és az USA-ban is keringtek. A király eredetileg villát bérelt volna, de egy merénylet gyanúja miatt kérdésessé vált a helyszín biztonságossága. Így került a képbe a Flying Cloud, amit Simpson kisasszony visszautasított, mondván, nem elég kényelmes. Helyette a Nahlint választották, ami akkoriban a luxus csúcsát jelentette: 1391 tonna tömeg, 91,44 méter hossz, konditerem, táncparkett, saját fürdő mind a nyolc vendégkabinhoz, 20 csomós csúcssebesség és ötvenfős, rendkívül diszkrét legénység.

Lady Yule 1936 augusztusában adta bérbe a frissen festett, ragyogóan fehér jachtot egy adriai túrához, ahol a pár kapta a legjobb kabint, távol mindentől, a többi vendéget pedig a hajó másik végében szállásolták el. Edwardék kérésére a könyvtárt kiürítették, hogy kapjanak egy extra hálót, és be volt készítve nem kevés golflabda is, amiket a király a tengerbe üthetett. Sorra járták a kikötőket, ahol rendre érdeklődő tömeg várta a híres párt, a túra pedig hamarosan Európa legnagyobb attrakciójává nőtte ki magát – aminek nem mindenki örült: „Wallis illetlenül viselkedik, és különben is lehetetlen régiségek látványát olyan emberek társaságában élvezni, akik nem hajlandók miattuk partra szállni, és Delphit következesen Delhinek nevezik” – írta egy barátjának Lady Diana Cooper, aki együtt utazott velük. A sztori innentől közismert, a király négy hónap múlva lemondott a trónról, fél évvel később összeházasodtak.

Folytatjuk…

(forrás: boatinternational.com, fotók: bbc.co.uk; cnn.com; wikimedia.org; crash.fr; shippingtandy.com; dailymail.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!